Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Το μέλλον της βιομηχανίας πρέπει να οικοδομηθεί στην Ευρώπη

REUTERS/Yves Herman

«Χτύπημα» στην Κίνα με έρευνα για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τι είπε για πράσινη μετάβαση, τεχνητή νοημοσύνη, διεύρυνση της ΕΕ και μεταναστευτικό.

Με τις Ευρωεκλογές ξεκίνησε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εκεί όμως που επικεντρώθηκε στην ομιλία της είναι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και η έρευνα για τυχόν αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα. Άλλωστε η Πράσινη Συμφωνία είναι και το μεγάλο στοίχημα της προέδρου της Κομισιόν.

Την Πρόεδρο της ΕΕ παρουσίασε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απηύθυνε την τελευταία ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ πριν τις Ευρωεκλογές του 2024.

«Οι πολίτες σε 9 μήνες θα κληθούν να αποφασίσουν ποιο μέλλον και ποια Ευρώπη επιθυμούν. Θα ψηφίζουν και άνθρωποι για πρώτη φορά, οι νεότεροι είναι γεννημένοι το 2008, όταν άρχισε η χρηματοπιστωτική κρίση», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Βλέπω πως οι νέοι έχουν τον ίδιο διακαή πόθο να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στο κάλεσμα της ιστορίας και αυτή πρέπει να είναι η κοινή μας προσπάθεια. Πρέπει μα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

«Έχουμε χαράξει την πορεία για την ψηφιακή μετάδοση κι είμαστε πρωτοπόροι όσον αφορά στα δικαιώματα στο διαδίκτυο, ενώ έχουμε το πρωτοποριακό μέσο NextGenerationEU», υπογράμμισε.

«Βάλαμε τα θεμέλια για μια Ένωση Υγείας, με τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

«Είμαστε πλέον επίσης πιο ανεξάρτητοι σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, τα μικροκυκλώματα, οι πρώτες ύλες», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω, για το ρηξικέλευθο επίτευγμα για την ισότητα των φύλων, για τις οδηγίες για γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια, προσχώρηση στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Πράσινη μετάβαση

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία καθ’ όλη τη διάρκεια της πράσινης μετάβασης. Θα ξεκινήσουμε διαλόγους για μετάβαση στην καθαρή ενέργεια με τη βιομηχανία», υπογράμμισε η κ. φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε: «η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Η κ. φον ντερ Λάιεν έδωσε μεγάλη έμφαση στην πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας και στην ανάγκη να καταστεί η ΕΕ μια δύναμη της καθαρής τεχνολογίας.

Επιτάχυνση στις ανεμογεννήτριες

Η Κομισιόν  θέλει επίσης να προωθήσει περαιτέρω την αιολική ενέργεια στην Ευρώπη και να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης των ανεμογεννητριών. Οι  Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν  ένα πακέτο για την αιολική ενέργεια στην Ευρώπη και θα συνεργαστούν στενά με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει σήμερα έναν μοναδικό συνδυασμό προκλήσεων. «Θα βελτιώσουμε τα συστήματα δημοπρασιών σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα επικεντρωθούμε στις δεξιότητες, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας πρέπει να βρίσκεται στην Ευρώπη, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Πιθανότητα δασμών στην Κίνα για τα ηλεκτρικά οχήματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα την Τετάρτη για αθέμιτο ανταγωνισμό σχετικά με τις κινεζικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται στην Ευρώπη. Η έρευνα θα αξιολογήσει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να επιβάλει δασμούς για να προστατευθεί από τους κινέζους παραγωγούς ηλεκτρικών οχημάτων που επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις.

«Οι παγκόσμιες αγορές έχουν πλέον πλημμυρίσει από φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και η τιμή τους διατηρείται τεχνητά χαμηλά από τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ετήσια ομιλία.

Έκανε επίσης αναφορά στις αντιανταγωνιστικές πρακτικές της Κίνας στην τεχνολογία.

«Πρέπει να δούμε πιο μακριά στο μέλλον και να σκεφτούμε πώς θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Ζήτησα από τον Μάριο Ντράγκι να εκπονήσει ένα σχέδιο για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη».

Για τον προϋπολογισμό η κ. φον ντερ Λάιεν είπε πως «επιμένω σε μια γρήγορη συμφωνία για μια πρόταση προϋπολογισμού και ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ στο Σώμα».

Για την τεχνητή νοημοσύνη

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με ανθρωποκεντρικό, διαφανή και υπεύθυνο τρόπο.

Πιστεύω ότι, μαζί με τους εταίρους, θα πρέπει να πρωτοστατήσουμε σε ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, χτισμένο σε τρεις πυλώνες: προστατευτικό πλαίσιο, διακυβέρνηση και καθοδηγητική καινοτομία.

Για τη διεύρυνση

Η πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε πως «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρώπη». Για το ίδιο θέμα η κ. Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την στήριξη της Ένωσης στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».

Άλλωστε από το ξέσπασμα του πολέμου, η ΕΕ παρέχει στην Ουκρανία 19,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας.

Ωστόσο, μια και το Κίεβο δεν είναι το μόνο υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, η κ. φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ μιας ευρύτερης διεύρυνσης της Ένωσης: «Πιστεύω ότι η Team Europe μπορεί να λειτουργήσει και με περισσότερα από 30 μέλη».

Άλλωστε για τη διεύρυνση της ΕΕ είχε μιλήσει προ ημερών και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Δεν μπορούμε —και δεν πρέπει— να περιμένουμε μια τροποποίηση των Συνθηκών για να προχωρήσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ταχύτερα μια Ένωση κατάλληλη για διεύρυνση».

Για το μεταναστευτικό

«Πάντα είχα την σταθερή πεποίθηση ότι η μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και αυτό απαιτεί ενότητα εντός της Ένωσής μας», εξήγησε αναφερόμενη στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

«Αυτό είναι το πνεύμα του Νέου Συμφώνου. Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, δεν φαινόταν να υπάρχει κανένας πιθανός συμβιβασμός. Αλλά με το Σύμφωνο, επιτυγχάνουμε μια νέα ισορροπία. Μεταξύ της προστασίας των συνόρων και της προστασίας των ανθρώπων», τόνισε. Εστίασε επίσης στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων.

«Γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση απαιτεί συνεχή δουλειά. Και πουθενά αυτό δεν έχει πιο ζωτική σημασία απ’ ό,τι στην καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Προσελκύουν απελπισμένους ανθρώπους με τα ψέματά τους. Τους βάζουν σε θανατηφόρες διαδρομές στην έρημο ή σε βάρκες που είναι ακατάλληλες για τη θάλασσα. Ο τρόπος που λειτουργούν οι διακινητές εξελίσσεται συνεχώς. Αλλά η νομοθεσία μας είναι πάνω από είκοσι χρόνια και χρειάζεται επείγουσα ενημέρωση. Χρειαζόμαστε λοιπόν νέα νομοθεσία και νέα δομή διακυβέρνησης. Χρειαζόμαστε ισχυρότερη επιβολή του νόμου»

«Συνεργαζόμαστε με βασικούς εταίρους, βρίσκουμε έναν συμβιβασμό «μεταξύ κυριαρχίας και αλληλεγγύης, μεταξύ ασφάλειας και ανθρωπιάς»

«Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στην αποτροπιαστική και εγκληματική δραστηριότητα της εμπορίας ανθρώπων. Γι’ αυτό, η Επιτροπή θα διοργανώσει διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων».

Παρακολουθήστε live την ομιλία και τη συζήτηση από το Στρασβούργο

Εννέα μήνες πριν τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα σκιαγραφήσει τις προτεραιότητες της Επιτροπής της για το διάστημα μέχρι τη λήξη της θητείας της. Αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη για μια ισχυρότερη και ανθεκτικότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συνέχιση της στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία στον πόλεμο , στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της ΕΕ, στη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην προστασία των βασικών ευρωπαϊκών αξιών.

Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν το έργο της Επιτροπής και τα σχέδιά της, εκθέτοντας παράλληλα τις δικές τους προτεραιότητες.

Η ετήσια συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης επιτρέπει στους ευρωβουλευτές να ελέγχουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων και να συμβάλλουν στον καθορισμό της πολιτικής κατεύθυνσης της Ένωσης.