Skip to main content

Ισραήλ: «Η δική μας 11η Σεπτεμβρίου και το Περλ Χάρμπορ μαζί»

REUTERS/Mohammed Salem

«Είναι μακράν η χειρότερη μέρα στην ιστορία του Ισραήλ»

Με τις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, αλλά και την έφοδο των ιαπωνικών δυνάμεων στο Περλ Χάρμπορ το 1941, παρομοιάζουν ανώτερα στελέχη του ισραηλινού στρατού τις επιθέσεις της Χαμάς.

«Αυτή είναι η 11η Σεπτεμβρίου μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ.

Από την πλευρά του, ο αντισυνταγματάρχης Γιόναταν Κονρίκους, είπε ότι «αυτό θα μπορούσε να είναι μια 11η Σεπτεμβρίου και ένα Περλ Χάρμπορ, τυλιγμένα μαζί».

«Είναι μακράν η χειρότερη μέρα στην ιστορία του Ισραήλ. Ποτέ πριν δεν έχουν σκοτωθεί τόσοι πολλοί Ισραηλινοί από ένα και μόνο πράγμα πόσο μάλλον από εχθρική δραστηριότητα σε μια μέρα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, διεξάγονται μάχες με Παλαιστινίους σε τουλάχιστον επτά τοποθεσίες στη δική του επικράτεια.

Πάνω από 700 νεκροί στο Ισραήλ και 500 στη Γάζα

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις της Χαμάς. Μεταξύ των θυμάτων, είναι και 260 άνθρωποι που βρίσκονταν σε φεστιβάλ μουσικής.

Σχεδόν 500 είναι οι νεκροί στη Γάζα, από τα αεροπορικά αντίποινα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, τα περισσότερα από τα σημεία από τα οποία εισήλθαν μέλη της Χαμάς από τη Γάζα έχουν κλείσει, κυρίως με τανκς. Ωστόσο, ενδέχεται ακόμη να υπάρχουν σημεία από τα οποία εισέρχονται μαχητές της Χαμάς.