Skip to main content

Γερμανία: Πώς η ακροδεξιά έκανε τις αντλίες θερμότητας εκλογική ρουκέτα

Η διαμάχη που έπληξε σοβαρά την γερμανική κυβέρνηση και την ανάγκασε σε υποχώρηση.

«Η επερχόμενη προσπάθεια απαλλαγής της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα πέπλο για την εγκαθίδρυση μιας οικολογικής δικτατορίας». Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος και σε πολλά μέρη καθιστά την αντίθεση στις πολιτικές για το κλίμα κεντρικό ζήτημα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει τραβήξει τα βλέμματα των πολιτικών σε όλη την ήπειρο, ιδίως στα συντηρητικά κόμματα που έχουν εγκαταλείψει τις πράσινες δεσμεύσεις τους.

Ακριβώς έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της γερμανικής πόλης Βισμπάντεν, μια προεκλογική αφίσα του ακροδεξιού AfD έχει δεθεί ψηλά σε έναν φανοστάτη, μακριά από όσους θα την κατέβαζαν πιστεύοντας ότι είναι προάγγελος του φασισμού που εξαπλώνεται και πάλι στη χώρα. Το θέμα; Όχι τρομακτικές απεικονίσεις μεταναστών. Ούτε η υπερεξουσία της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά τα συστήματα θέρμανσης των σπιτιών.

Αρνητές της κλιματικής κρίσης

Η στάση που  υιοθετεί το κόμμα για την κλιματική κρίση είναι ακραία, ακόμη και σε σύγκριση με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων. Το AfD  ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ανθρωπότητα αλλάζει το κλίμα, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που αξίζει να κάνουμε κάτι.

Οι εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης, την Κυριακή, όπου το κόμμα έχει δει αύξηση της υποστήριξή του εν μέρει λόγω της διαμάχης για τις αντλίες θερμότητας, ίσως ανοίξουν ακόμη ένα παράθυρο στην ακροδεξιά διείσδυση .

Η διαμάχη που έπληξε σοβαρά την γερμανική κυβέρνηση

Η αντλία θερμότητας, ένα εργαλείο της πράσινης οικιακής τεχνολογίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημαντικότερης πολιτικής διαμάχης του καλοκαιριού στη Γερμανία – μιας διαμάχης που συνέβαλε στο να ωθήσει την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στα πρόθυρα μιας σειράς εκλογικών επιτυχιών, ωθώντας πολλούς σε μια χώρα σημαδεμένη από την κληρονομιά του ναζισμού να ανησυχούν για το μέλλον της δημοκρατίας.

Η πολιτική καταιγίδα που σχεδόν διέλυσε τη γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν ο κυβερνών ομοσπονδιακός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων πρότεινε τον νόμο για την ενέργεια των κτιρίων, έναν νόμο που στοχεύει στην απαγόρευση εγκατάστασης λεβήτων αερίου από το επόμενο έτος. Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια και είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνες, αλλά είναι, από τώρα, σημαντικά πιο ακριβές στην εγκατάσταση από τα συστήματα ορυκτών καυσίμων.

Το κόστος μιας αντλίας θερμότητας μπορεί να ποικίλλει πάρα πολύ: από μόλις 9.000 € έως και 120.000 € ανάλογα με τον τύπο και τη δυσκολία εγκατάστασης. Το AfD εστιάζει στο ανώτερο άκρο αυτών των εκτιμήσεων.

Αλλά η Katja Weinholt, εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης εμπορίου αντλιών θερμότητας BWP, είπε ότι ένα νοικοκυριό που θα ξόδευε 10.000 ευρώ σε λέβητα αερίου για μια τυπική αντλία θερμότητας ίσως χρειαστεί να πληρώσει 35.000 ευρώ . Και με τις τρέχουσες επιδοτήσεις, το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή μειώνεται σε κάτι περισσότερο από 17.000 έως 18.000 ευρώ.

Υποχώρηση

Οι αντιδράσεις στον νόμο ήταν τόσο σφοδρές και άμεσες ώστε, αυτό το κοινοβούλιο ψήφισε τον Σεπτέμβριο  την σταδιακή κατάργηση των λέβητων αερίου αυξάνοντας τα χρονικά όρια σε έως τέσσερα χρόνια ενώ επέτρεψε την εγκατάσταση νέων λέβητων  πέρα ​​από αυτές τις ημερομηνίες, εφόσον μπορεί τα καύσιμο να μετατραπεί  σε υδρογόνο  – καύσιμο που ορισμένοι ειδικοί λένε ότι έχει αμφιβόλου σημασίας δυνατότητες για ευρεία χρήση στη θέρμανση των κατοικιών.

Προεκλογική σημαία

Πριν ακόμη θεσπιστεί ο νόμος το AfD ανέβαινε στις κάλπες, αλλά ο νόμος για τη θέρμανση ήταν « καταλύτης » καθώς το κόμμα τον έκανε κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του. Το AfD βρίσκεται τώρα στο 21% σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO , διπλάσιο από το μερίδιο ψήφων που έλαβε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 και άνετα το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία. Σε αρκετές ανατολικές πολιτείες, ορισμένες από τις οποίες θα έχουν εκλογές το επόμενο έτος, το κόμμα κατέχει τεράστιο προβάδισμα. Στην Έσση, το κρατίδιο που στεγάζει το ευρωπαϊκό οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης, είναι στο 16%.

Δεν είναι μόνο γερμανικό πρόβλημα

Η ικανότητά του  να μετατρέψει μια συζήτηση για τα συστήματα θέρμανσης σε εκλογικό πύραυλο έχει επιπτώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ την Έσση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, ο Ρίσι Σούνακ  πήρε πίσω τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης στα σπίτια που επρόκειτο να θεσπιστούν,ενώ μετέθεσε την απαγόρευση της πώλησης βενζινοκίνητων ή ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων   από το 2030 στο 2035 προειδοποιώντας «κινδυνεύουμε να χάσουμε τη συναίνεση του βρετανικού λαού».

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα προειδοποίησε ότι οι κλιματικοί κανονισμοί πρέπει να μετριαστούν ενόψει του λαϊκισμού.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της, η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, έχει επιτεθεί σε μια σειρά κλιματικών μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες.

Ο ρεπόρτερ του Politico συναντήθηκε με τον υπεύθυνο για την εκστρατεία, τον Ρόμπερτ Λάμπρου, ηγέτη του AfD στην Εσση.  

«Ο πολίτης δεν είναι πλέον ελεύθερος να αποφασίσει ποιο σύστημα θέρμανσης θέλει να έχει στο κελάρι του», είπε. «Αλλά μας επιτρέπεται να επιλέγουμε  αν θέλουμε να είμαστε άντρας ή γυναίκα ή οτιδήποτε άλλο», ειπε.

naftemporiki.gr