Skip to main content

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» της Βουλής για νομοσχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης στο παρά 5

REUTERS/Tom Brenner

Την ύστατη ώρα για την αποφυγή δημοσιονομικής παράλυσης της χώρας

«Πράσινο φως» άναψε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων σε νομοσχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους.

Πρόκειται για ένα βασικό βήμα προκειμένου να αποφευχθεί την ύστατη ώρα η δημοσιονομική παράλυση της χώρας.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 335 θετικές ψήφους και 91 αρνητικές.

Πλέον, το νομοσχέδιο οδηγείται προς ψήφιση στη Γερουσία.

ΗΠΑ: Στο παρά ένα, για να μπει κυβερνητικό «λουκέτο»

Τον περασμένο μήνα, ο Λευκός Οίκος είχε απευθύνει κάλεσμα στο αμερικανικό Κογκρέσο να ψηφίσει το ταχύτερο παράταση του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού, ώστε οι ΗΠΑ να μη βιώσουν το πολυσυζητημένο shutdown, με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους, την 1η Οκτωβρίου.

Το αμερικανικό κοινοβούλιο είναι σήμερα μοιρασμένο, με τη Γερουσία στα χέρια των Δημοκρατικών και τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε αυτά των αντιπολιτευόμενων Ρεπουμπλικάνων.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με κίνδυνο πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου. Μόλις τον Ιούνιο αποφεύχθηκε ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Μπάιντεν και τους Ρεπουμπλικάνους.

Η στάση πληρωμών θα ήταν κάτι άνευ προηγουμένου, ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν βιώσει αρκετές φορές, λιγότερο ή περισσότερο, περιόδους δημοσιονομικής παράλυσης.