Skip to main content

Ποιος σκότωσε τον Tupac Shakur; Η αστυνομία του Λας Βέγκας πιστεύει ότι τώρα ξέρει

27 χρόνια μετά τη δολοφονία του 25χρονου Tupac Shakur η αστυνομία λέει ότι έχει στα χέρια της τον δολοφόνο

Περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα αφότου η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Αμερικανού ράπερ Tupac Shakur τροφοδότησε αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά υπόπτου στο Λας Βέγκας για τον θανάσιμο πυροβολισμό του 1996.

Ο Duane “Keffe D” Davis κατηγορείται για ανθρωποκτονία με τη χρήση θανατηφόρου όπλου, ενώ αντιμετωπίζει και πρόσθετες κατηγορίες  για συμμετοχή σε συμμορία, όπως δήλωσε το Μητροπολιτικό Τμήμα της Αστυνομίας του Λας Βέγκας.

Η αστυνομία είπε ότι ο Ντέιβις ήταν  ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη, αλλά και αυτός που ενορχήστρωσε το σχέδιο της φονικής επίθεσης. Ακόμη τρεις ύποπτοι που επέβαιναν στο αυτοκίνητο πέθαναν έκτοτε.

«Χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα», δήλωσε η αστυνομία την Παρασκευή.

Ο 60χρονος Ντέιβις συνελήφθη την Παρασκευή, αφού ένορκο δικαστήριο συγκέντρωσε στοιχεία επί μήνες. Τα ίδια τα λόγια του Ντέιβις βοήθησαν να επιστρέψει στο προσκήνιο η υπόθεση το 2018, όπως είπε η αστυνομία, αναφερόμενη σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις στις οποίες ο Ντέιβις περιέγραφε ότι ήταν στο αυτοκίνητο με τον δράστη.

Ο Ντέιβις ήταν σε μια συμμορία που δρούσε έξω από το Κόμπτον της Καλιφόρνια. Η συμμορία του συγκρούστηκε με τον σταρ της gangsta rap, Tupac Shakur και άλλους στο Λας Βέγκας λίγο πριν τον πυροβολήσουν. Ο πυροβολισμός ήταν αντίποινα για τον ξυλοδαρμό ανιψιού του Davis και μέλους της συμμορίας του.

Ο Shakur ήταν 25 ετών όταν πυροβολήθηκε στο Las Vegas Strip. Πέθανε λίγες μέρες αργότερα σε νοσοκομείο.

Η σύντομη αλλά εντυπωσιακή καριέρα του Tupac

Ο ράπερ εδραίωσε την κληρονομιά του στα πέντε σύντομα χρόνια της μουσικής του καριέρας. Το τελευταίο του άλμπουμ, «All Eyez on Me», που κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν από το θάνατό του, πούλησε 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Shakur έλαβε ένα αστέρι μετά θάνατον στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ το 2013 και μπήκε στο Rock & Roll Hall of Fame το 2017. Μερικά από τα άλμπουμ του επανεμφανίστηκαν στα μπεστ σέλερ μουσικά τσαρτ πολύ μετά τον θάνατό του. Οι στίχοι του βρήκαν νέους ακόλουθους κατά τη διάρκεια του κινήματος Black Lives Matter.

Το Rock & Roll Hall of Fame σημείωσε ότι τα άλμπουμ του Shakur – “All Eyez on Me” και το “Greatest Hits” που κυκλοφόρησε μετά θάνατον – είναι μεταξύ εκείνω με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Είχε επίσης πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως το “Juice” και το “Poetic Justice”.

Η ωδή στις μητέρες που παλεύουν

Το 2009, το τραγούδι του 2pac Shakur “Dear Mama” προστέθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης. Η βιβλιοθήκη χαρακτήρισε το τραγούδι «ωδή στη μητέρα του και σε όλες τις μητέρες που αγωνίστηκαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στο πλαίσιο των κακουχιών, του ρατσισμού και της βίας».

Ο ανεξιχνίαστος θάνατός του τροφοδότησε θεωρίες συνωμοσίες επί δεκαετίες, με τις φήμες για θεάσεις του  να θυμίζουν εκείνες του κινήματος “Elvis Lives”. Το 2012, ένα ολόγραμμα του εμφανίστηκε μαζί με τον Dr. Dre στο μουσικό φεστιβάλ Coachella στην Καλιφόρνια.

Τι έχει πει ο ίδιος ο Davis

Στα απομνημονεύματα του Davis «Compton Street Legend», που δημοσιεύτηκε το 2019, είπε ότι βρισκόταν στην Cadillac κατά τη διάρκεια ενός πυροβολισμού που είχε ως στόχο τον Shakur.

Στο βιβλίο είπε ότι ήταν ο «μόνος ζωντανός» μάρτυρας της δολοφονίας του Tupac. Είπε επίσης ότι «γνωρίζει την πολύ μεγαλύτερη ιστορία γύρω από τους λόγους για τους οποίους σκοτώθηκαν τόσο ο Tupac όσο και ο Biggie», αναφερόμενος στον αντίπαλο του Shakur, Christopher Wallace, τον ράπερ γνωστό ως Notorious B.I.G. , ο οποίος επίσης έπεσε νεκρός από πυρά, περίπου πέντε μήνες μετά τη δολοφονία του Shakur.

Ο Ντέιβις, ένας καθομολογία γκάνγκστερ, έγραψε στα απομνημονεύματά του ότι βοήθησε στη χρηματοδότηση έργων διάσημων αστέρων της ραπ, όπως η Marion “Suge” Knight, η οποία ίδρυσε τους Death Row δίσκους. Σε μια συνέντευξη στο BET TV το 2018, ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου με τον σκοπευτή του Shakur, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου. «Θα το κρατήσω μυστικό για τον κώδικα των δρόμων», είπε. «Ήρθε από το πίσω κάθισμα, αδερφέ».