Skip to main content

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν συνέλαβε πρώην κορυφαίο αξιωματούχο του θύλακα

REUTERS/Irakli Gedenidze

Ο αριθμός των Αρμενίων που έχει εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει φθάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού στον διαφιλονικούμενο θύλακα

Στη σύλληψη του Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην κορυφαίου αξιωματούχου στην αρμενική διοίκηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προχώρησαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν, καθώς επιχειρούσε να εγκαταλείψει την περιοχή.

Ο Βαρντανιάν μεταφέρθηκε στο Μπακού και παραδόθηκε σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τη συνοριακή υπηρεσία του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Βαρντανιάν, δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης, διετέλεσε επικεφαλής της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τον Νοέμβριο του 2022 ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει καταφύγει στην Αρμενία

Ο αριθμός των Αρμενίων που έχει εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει φθάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού στον διαφιλονικούμενο θύλακα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αρμενίας.

Περίπου 42.500 από τους 120.000 Αρμένιους που ζουν στον θύλακα προσπάθησαν να φύγουν μόλις το Αζερμπαϊτζάν ήρε τον 10μηνο αποκλεισμό στην μοναδική οδική σύνδεση της περιοχής προς την Αρμενία.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ – τμήμα του Αζερμπαϊτζάν που δεν τελούσε υπό τον έλεγχο του Μπακού μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης – άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους αυτή την εβδομάδα καθώς οι δυνάμεις τους κατατροπώθηκαν σε επιχείρηση αστραπή που εξαπέλυσε ο αζέρικος στρατός.

Στην επιχείρηση σκοτώθηκαν 192 στρατιώτες του και ένας άμαχος, σύμφωνα με απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το αζερικό υπουργείο Υγείας. Επίσης, τραυματίστηκαν πάνω από 500 στρατιωτικοί.  Οι Αρμένιοι αυτονομιστές, που παρέδωσαν τα όπλα τους, ανακοίνωσαν ότι στην πλευρά τους είχαν 213 νεκρούς. Επομένως, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από την στρατιωτική επιχείρηση ανέρχεται σε πάνω από 400.

68 οι νεκροί από την έκρηξη στην αποθήκη καυσίμων

Ο Συνήγορος του Πολίτη του Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων αυξήθηκε στους 68, με άλλους 105 ανθρώπους να αγνοούνται και σχεδόν 300 να έχουν τραυματιστεί. Συνολικά 68 μεταφέρθηκαν σε ιατρικά ιδρύματα στην Αρμενία.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε πρατήριο στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα της περιοχής, όπου είχε σχηματιστεί μεγάλη ουρά αυτοκινήτων που ήθελαν να γεμίσουν καύσιμα προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή. Η αιτία της έκρηξης παραμένει ασαφής, αλλά ο βοηθός του προέδρου του Ναγκόρνο Καραμπάχ Ντέιβιντ Μπαμπαγιάν ανέφερε ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι προήλθε από αμέλεια, προσθέτοντας ότι η δολιοφθορά θεωρείται απίθανη.