Skip to main content

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κύμα προσφύγων στην Αρμενία

Φωτ. REUTERS/Irakli Gedenidze

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στην Αρμενία

Περισσότεροι από 4.850 άνθρωποι είχαν περάσει μέχρι τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) στην Αρμενία, προερχόμενοι από το θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με την αρμενική κυβέρνηση.

Επτά ώρες νωρίτερα, περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν περάσει στην Αρμενία.

Στο μεταξύ, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν πρόκειται να φθάσουν σήμερα στην Αρμενία.

Η επίσκεψη της επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) Σαμάνθα Πάουερ και του ασκούντα χρέη υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Ευρώπη και τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Γιούρι Κιμ είναι η πρώτη υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στην Αρμενία μετά την κατάπαυση του πυρός την περασμένη εβδομάδα.

Η Πάουερ θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και θα «υπογραμμίσει τη στήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατία, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και τη δέσμευσή τους να απαντήσουν στις ανθρωπιστικές ανάγκες που οφείλονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Πάουερ είναι η πρώτη επικεφαλής της USAID που μεταβαίνει στην Αρμενία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Θα υπογραμμίσει τη σύμπραξη των ΗΠΑ με τη χώρα, «θα εκφράσει βαθιά ανησυχία για τον αρμενικής καταγωγής πληθυσμό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και θα συζητήσει μέτρα για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση εκεί», πρόσθεσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πληροφορίες για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ζητούν να μην εμποδίζονται η πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και το εμπόριο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: