Skip to main content

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Το Μπακού προχωρά με τη Ρωσία στην «αποστρατιωτικοποίηση» των δυνάμεων

September 23, 2023. REUTERS/Irakli Gedenidze

Κομβόι του Ερυθρού Σταυρού με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε στον θύλακα

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι προχωρά με τη Ρωσία στην «αποστρατιωτικοποίηση» των δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την αποσχισθείσα περιοχή που κατοικείται ως επί το πλείστον από Αρμένιους, όπου οι αζέρικες δυνάμεις πέτυχαν νίκη-αστραπή στις αρχή της εβδομάδας.

«Σε στενή συνεργασία με τους Ρώσους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, προχωράμε στην αποστρατιωτικοποίηση» των αποσχιστικών στρατευμάτων και παρέχουμε «υποστήριξη στους άμαχους», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ανάρ Εϊβάζοφ, εκπρόσωπος του αζέρικου στρατού, στη Σούσα, μια πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ που ελέγχεται από το Μπακού.

Ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) πέρασε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, για πρώτη φορά μετά την επίθεση-αστραπή του Αζερμπαϊτζάν και την παράδοση των Αρμένιων αυτονομιστών.

Αρμένιοι κάτοικοι του θύλακα είχαν πει νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι αισθάνονται πολιορκημένοι στην περιοχή αυτή, καθώς έχουν ελάχιστα τρόφιμα και καύσιμα και ζήτησαν από τις μεγάλες δυνάμεις να τους βοηθήσουν.

Βοήθεια έχει στείλει και η Ρωσία.

Αμνηστία

Οι Αρμένιοι μαχητές άρχισαν από χθες Παρασκευή να παραδίδουν τον οπλισμό τους.

Αμνηστία στους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ που θα παραδώσουν τα όπλα σχεδιάζει να προσφέρει το Αζερμπαϊτζάν, αν και κάποιες στρατιωτικές μονάδες έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν την αντίσταση, όπως δήλωσε σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ ζήτησαν χθες, Πέμπτη, εγγυήσεις ασφαλείας προτού παραδώσουν τα όπλα, αφού το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι έθεσε εκ νέου υπό τον έλεγχό του την αποσχισθείσα περιοχή, έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας 24 ωρών.

Διαβάστε ακόμη

Πανικός στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Οι Αρμένιοι φοβούνται εθνοκάθαρση