Skip to main content

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κατάπαυση πυρός – Συμφώνησαν να αφοπλιστούν οι Αρμένιοι

Artsakh Public TV/Handout via REUTERS

Οι Αρμένιοι του θύλακα θα συναντηθούν με τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν αύριο, Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν τα όπλα στο πλαίσιο εκεχειρίας και θα διαπραγματευτούν από αύριο την επανένταξη της διαφιλονικούμενης αυτής περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν, κατόπιν συμφωνίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

«Συμφωνία επετεύχθη για να αποσυρθούν οι εναπομείνασες μονάδες και στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας (…) και για τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό των ενόπλων σχηματισμών του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ», ανακοίνωσε η προεδρία των Αρμενίων αυτονομιστών.

Επίσης διευκρίνισε ότι οι πρώτες συνομιλίες που αφορούν «την επανένταξη» του εδάφους στο Αζερμπαϊτζάν θα διεξαχθούν αύριο, 21 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Γεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν.

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στην αυτονομιστική περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη διεξαγωγή των πρώτων συνομιλιών αύριο για την επανένταξη αυτού του διαφιλονικούμενου θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε, μετά τους αυτονομιστές, ότι οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα αφοπλιστούν και ότι εκεχειρία θα βρισκόταν σε ισχύ από στις 12:00 ώρα Ελλάδος, λιγότερο από 24 ώρες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν υπογράμμισε ότι η Αρμενία «δεν συμμετείχε» στη σύνταξη της συμφωνίας εκεχειρίας. «Έχουμε λάβει γνώση της απόφασης των αρχών του Καραμπάχ να παύσουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε σε διάγγελμά του, ενώ τόνισε ότι η Αρμενία δεν έχει στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή από τον Αύγουστο του 2021.

Δεκάδες νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με τις αρχές της Αρμενίας, από τις επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 200.

Από την πλευρά του, πρώην πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αρμενικής διοίκησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέφερε ότι σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τον, όπως τον χαρακτήρισε, «μεγάλο πόλεμο» που εξαπέλυσε χθες το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή. «Πρόκειται για μεγάλο πόλεμο – το Αζερμπαϊτζάν άρχισε πλήρη επιχείρηση», δήλωσε στο Reuters ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της αποσχισθείσας περιοχής.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνέχισαν την στρατιωτική επιχείρηση όλη τη νύχτα και σήμερα το πρωί. «Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και κοντά 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», σημείωσε ο Βαρντανιάν. «Βασικά μας λένε ότι πρέπει να φύγουμε, να μην μείνουμε εδώ, ή να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι τμήμα του Αζερμπαϊτζάν – πρόκειται ουσιαστικά για συνηθισμένη επιχείρηση εθνοκάθαρσης και για έναν πόλεμο με πολλούς αμάχους να έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους», πρόσθεσε.

Το Αζερμπαϊτζάν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι σκοπός του είναι η εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δηλώνει ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων πολιτών του θύλακα βάσει του Συντάγματός του. Σημειώνει ωστόσο ότι είναι αποφασισμένο να απομακρύνει τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές τις αποσχισθείσας περιοχής.

Ωστόσο ο Βαρντανιάν δήλωσε ότι ο κόσμος αγνοεί την τύχη του Καραμπάχ. «Η Ρωσία σιωπά και η Ρωσία αγνοεί βασικά όλη αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση. Όχι μόνον η Ρωσία, αλλά ο κόσμος επίσης σιωπά», σημείωσε ο Βαρντανιάν. «Κανένας δεν κάνει τίποτα: όλοι το αγνοούν, η Ρωσία σιωπά, αλλά το ίδιο κάνει και η Δύση» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει αν 120.000 άνθρωποι πάνε στην Αρμενία;».

Οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ του Ναγκόρνο Καραμπάχ κάλεσαν σήμερα τους κατοίκους της να παραμείνουν στα καταφύγια και να μην φύγουν, την επομένη της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε το Μπακού στην διαφιλονικούμενη αυτή περιοχή. «Δεν είναι απαραίτητο να φύγετε προς το παρόν, σας ζητάμε να σεβαστείτε τους κανονισμούς ασφαλείας και να παραμείνετε στα υπόγεια και τα καταφύγια κατά των βομβών», αναφέρουν οι δημοτικές αρχές της Στεπανακέρτ σε ανακοίνωσή τους, στην οποία προσθέτουν ότι «θα παράσχουν περισσότερες πληροφορίες αν αποδειχθεί αναγκαία μια εκκένωση».

Στο μεταξύ οι αυτονομιστικές αρμενικές αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ διοργάνωσαν σήμερα έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας της αποσχισθείσας περιοχής. Στη σύνοδο αυτή, οι εκπρόσωποι των αρμενικών αρχών εξέφρασαν τη λύπη τους που «η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση (…) ήταν ανεπαρκής, με έλλειψη συγκεκριμένων ενεργειών», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των αυτονομιστικών αρχών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, εγγυήτριας δύναμης της εκεχειρίας μετά τον πόλεμο του 2020, ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε πάνω από 2.000 αμάχους από τις πιο επικίνδυνες ζώνες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ των οποίων 1.049 παιδιά. Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τον ρωσικό στρατό στο Telegram, οικογένειες με τα παιδιά τους κατεβαίνουν από πολλά λεωφορεία, έχοντας λίγα μόνα πράγματα στα χέρια τους και τους υποδέχονται Ρώσοι στρατιωτικοί. Οι εκτοπισμένοι παραμένουν ωστόσο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σε λιγότερο εκτεθειμένες ζώνες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους τη δεκαετία του 1990 και του 2020 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP