Skip to main content

Πάνω από 150 ηγέτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

REUTERS/Mike Segar

Το θέμα της εφετινής ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών είναι: «Οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και ενίσχυση της παγκόσμιας αλληλεγγύης»

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση αλλά και οι προσπάθειες ανάκαμψης μετά την πανδημία, αναμένεται να κυριαρχήσουν για ακόμη μια φορά στην ατζέντα της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Το θέμα της εφετινής ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών είναι: «Οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και ενίσχυση της παγκόσμιας αλληλεγγύης: Επιτάχυνση της δράσης για την Ατζέντα του 2030 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης προς την ειρήνη, την ευημερία, την πρόοδο και τη βιωσιμότητα για όλους».

Περισσότεροι από 150 ηγέτες και εκπρόσωποι κρατών από όλο τον κόσμο αναμένεται να μετάσχουν και να μιλήσουν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης. Θα απουσιάσουν πάντως οι ηγέτες των τεσσάρων από τα πέντε μόνιμα-κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς μόνο ο «οικοδεσπότης», πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν θα είναι παρών.

Στη Νέα Υόρκη αναμένονται ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι , ο Βραζιλιάνος ομόλογός του, Λούλα ντα Σίλβα και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Είναι μια μοναδική στιγμή κάθε χρόνο για τους ηγέτες από κάθε γωνιά του πλανήτη όχι μόνο να αξιολογούν την κατάσταση του κόσμου, αλλά να ενεργούν για το κοινό καλό», δήλωσε ο  Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, πρόκειται να μιλήσει αύριο  στη Γενική Συνέλευση και την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.