Skip to main content

Brexit: «Η δικιά μου συμφωνία ήταν καλύτερη απ’ του Τζόνσον», λέει η Τερέζα Μέι

REUTERS

Το δράμα του Brexit καλά κρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Χρόνια αφότου αποχώρησε από το αξίωμα, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξαπέλυσε νέα «βέλη» στον πολιτικό εχθρό της (αν και διάδοχό της), Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι ο Τζόνσον έκλεισε μια «κακή συμφωνία» για την έξοδο από την ΕΕ.

Η Μέι αντικαταστάθηκε από τον Τζόνσον τον Ιούλιο του 2019 μετά από μήνες άκαρπων προσπαθειών να περάσει τη συμφωνία για το Brexit που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Όμως, σε μια σειρά συνεντεύξεων που στόχευαν στην προώθηση ενός νέου βιβλίου, υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν καλύτερα εάν οι βουλευτές των Τόρις είχαν απλώς αποδεχτεί τη συμφωνία της και προχωρούσαν.

«Δεν θα είχε δώσει σε καμία πλευρά το 100% αυτού που ήθελε, αλλά θα έδινε στη χώρα μια καλύτερη συνολική συμφωνία», είπε η Μέι στο BBC.

Ο Μπόρις Τζόνσον 2019 έκλεισε μια νέα συμφωνία με την ΕΕ που τελικά πέρασε μετά από μια συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές. Αυτές οι εκλογές έδωσαν στους υπέρμαχους του Brexit μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία για να ξεπεράσουν το αδιέξοδο.

Ωστόσο, βασικές πτυχές της συμφωνίας – ιδίως οι κανόνες της για το εμπόριο της Βόρειας Ιρλανδίας – χρειάστηκε να αναθεωρηθούν από τότε που ο ίδιος ο Τζόνσον εκδιώχθηκε από τους οργισμένους Συντηρητικούς βουλευτές το 2021.

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στο LBC, η Μέι είπε ότι η συμφωνία του Τζόνσον, η οποία περιελάμβανε το πολύ αμφισβητούμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ήταν μια «κακή συμφωνία».

«Πάντα έλεγα ότι η συμφωνία που αποδέχτηκε, με τα σύνορα κάτω από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας, δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από κανέναν πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω του διχασμού που δημιούργησε μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας», είπε.

«Αλλά αποδέχτηκε αυτό που ουσιαστικά είχε προτείνει η ΕΕ από την αρχή και στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ήταν μια μεγάλη νίκη. Και τελικά μπόρεσε να πει ότι πέτυχε το Brexit – και λόγω του ότι είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο (του Brexit), μπόρεσε να πάρει τα πολύ καλά εκλογικά αποτελέσματα», πρόσθεσε η Μέι.

Με πληροφορίες από Politico