Skip to main content

Φινλανδία: Παραιτήθηκε η Σάνα Μάριν από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών

Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα εκλέξουν νέο αρχηγό.

Παραιτήθηκε και επίσημα από από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, αφότου έχασε τις εκλογές τον χειμώνα.

Η Μάριν ήταν η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε το 2019 σε ηλικία 34 ετών, προσελκύοντας διεθνή προσοχή και βοήθησε να ανυψωθεί το προφίλ της Φινλανδίας.

Το είχε άλλωστε ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί, θα διατηρήσει τη βουλευτική της ιδιότητα.

Αφού ηγήθηκε της χώρας μέσα από lockdown του Covid-19 και της επακόλουθης οικονομικής αναταραχής, η Μάριν έγινε ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή και προώθησε επιτυχώς τον τερματισμό της πολυετούς πολιτικής περί μη στρατιωτικής δέσμευσης της χώρας και την επακόλουθη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, προήδρευσε για τελευταία φορά στο συνέδριο του κόμματός της και σε μια σύντομη ομιλία επέκρινε εκ νέου τη Μόσχα. «Η Ρωσία και οι εκπρόσωποί της πρέπει να λογοδοτήσουν για το παράνομο έγκλημα της επίθεσης, τα εγκλήματα πολέμου και τις συνέπειες του πολέμου», τόνισε.

«Εκτός από τη σταθερή υποστήριξη της Φινλανδίας στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς, πρέπει επίσης να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας για την ανοικοδόμηση της χώρας, για ένα ευρωπαϊκό μέλλον», συμπλήρωσε.

Η Μάριν, σήμερα 37 ετών, έγινε πρωτοσέλιδο στα περιοδικά Vogue και Time, έχει ένα εκατομμύριο ακόλουθους στο Instagram και θεωρείται από τους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο ως πρότυπο προοδευτικού ηγέτη στη γενιά των millennials.

Ήττα στις εκλογές

Ωστόσο, Φινλανδοί ψηφοφόροι ανησυχούσαν για ζητήματα όπως η μετανάστευση και το αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα και στις εκλογές της 2ας Απριλίου 2023 οι Σοσιαλδημοκράτες υπό την ηγεσία της Μάριν βρέθηκαν στη δεύτερη θέση πίσω από τον συντηρητικό Εθνικό Συνασπισμό (NCP). Ο τελευταίος κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας με το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών και δύο μικρότερες παρατάξεις, φέρνοντας το τέλος της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών.

Φινλανδία: Ο Πέτερι Όρπο διάδοχος της Σάνα Μάριν στην πρωθυπουργία

Κατά τη θητεία της η Μάριν αποσπούσε συχνά την προσοχή μέσων ενημέρωσης, με περιστατικά όπως την παρουσία της σε νυχτερινό κέντρο κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, την οργάνωση ιδιωτικών πάρτι στην επίσημη κατοικία της, καθώς μεταξύ άλλων και όταν εθελοντικά έκανε τεστ για χρήση ναρκωτικών ουσιών μετά τη διαρροή ενός βίντεο με ένα πάρτι που ήταν η τότε πρωθυπουργός. Το τεστ είχε βγει αρνητικό.

Μετά την ήττα της στις εκλογές, η Μάριν είπε ότι ανυπομονεί να έχει μια πιο ήσυχη ζωή και αργότερα ανακοίνωσε ότι έλαβε συναινετικό διαζύγιο με τον σύζυγό της.

Ανεβαίνοντας σήμερα στο βήμα του συνεδρίου υπό την μουσική του τραγουδιού «Respect» της Αρίθα Φράνκλιν, η Μάριν ευχαρίστησε το κόμμα της για την υποστήριξή του.

Η ίδια αναμένεται να παραδώσει επισήμως τα ηνία, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες εκλέξουν νέο αρχηγό.

Η Μάριν παραμένει βουλευτής, και μεταξύ άλλων έχει ιδρύσει μια εταιρεία συμβούλων με πρώην βοηθό της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ