Skip to main content

Φινλανδία: Ο Πέτερι Όρπο διάδοχος της Σάνα Μάριν στην πρωθυπουργία

Lehtikuva/Kimmo Penttinen via REUTERS

«Σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», είπε ο Όρπο στο κοινοβούλιο λίγο μετά την ψηφοφορία

Η νέα Βουλή της Φινλανδίας ψήφισε την Τρίτη υπέρ της ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας από τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού (NCP) Πέτερι Όρπο, όπως αναμενόταν.

Ο Όρπο, ο οποίος διαδέχεται τη Σάνα Μάριν στην πρωθυπουργία, θα ηγηθεί ενός συνασπισμού του συντηρητικού NCP, του εθνικιστικού κόμματος των Φινλανδών, του μειονοτικού κόμματος του Σουηδικού Λαού και των Χριστιανοδημοκρατών, που μαζί κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου στις εκλογές της 2ας Απριλίου.

Το NCP κέρδισε 48 έδρες στις εκλογές της 2ας Απριλίου και έπονται οι ακροδεξιοί Φινλανδοί με 46 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες με 43 έδρες στο 200μελές κοινοβούλιο. Το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα (9 έδρες) και τους Χριστιανοδημοκράτες (5 έδρες) εξασφαλίζουν στον Όρπο κυβερνητική πλειοψηφία 108 εδρών.

Νέα υπουργός Οικονομικών θα είναι η Ρίκα Πούρα, επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος των Φινλανδών, ενώ η αντιπρόεδρος του NCP Ελίνα Βαλτόνεν θα γίνει υπουργός Εξωτερικών.

«Σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», είπε ο Όρπο στο κοινοβούλιο λίγο μετά την ψηφοφορία. Ο Όρπο έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού περικόπτοντας τις δαπάνες, ελαττώνοντας ταυτόχρονα τους φόρους και επιδιώκοντας να τονώσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ο νέος συνασπισμός στοχεύει επίσης να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων, να καταστήσει δυσκολότερη την παροχή βίζας για εργασία και να καταστήσει επίσης δυσκολότερη τη χορήγηση υπηκοότητας.

Με πληροφορίες από Reuters