Skip to main content

Σαρλ Μισέλ: Να είμαστε έτοιμοι για διεύρυνση της ΕΕ το 2030

Aris Oikonomou / SOOC

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πιέζει για επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για τις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι θα ήθελε η Ευρώπη να είναι έτοιμη έως το 2030, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μια νέα συζήτηση σχετικά με το μελλοντικό της μέγεθος.

«Η διεύρυνση δεν είναι πλέον μόνο όνειρο», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ στη Σλοβενία, όπου έχουν συγκεντρωθεί ηγέτες από τα Δυτικά Βαλκάνια. «Είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά», πρόσθεσε.

Ενώ οκτώ χώρες κατέχουν επίσημα καθεστώς υποψήφιας χώρας, για πολλές από αυτές στα Δυτικά Βαλκάνια η διαδικασία προσχώρησης έχει σταματήσει. Και για ορισμένες χώρες όπως η Τουρκία, η διαδικασία έχει επίσημα ανασταλεί, αν και η δυναμική που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία και οι πιέσεις αυξάνονται για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με αυτές τις χώρες μέχρι το τέλος του έτους.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Θα είναι δύσκολο», είπε ο Μισέλ στο φόρουμ, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι —και από τις δύο πλευρές— έως το 2030 να διευρυνθούμε».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου υπογράμμισε ότι «η διεύρυνση είναι και θα παραμείνει μια αξιοκρατική διαδικασία», επισημαίνοντας την ανάγκη για σεβασμό του κράτους δικαίου, την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οικονομικών προτύπων και την ευθυγράμμιση με τις Βρυξέλλες στην εξωτερική πολιτική.

Το ίδιο ακριβώς, ο Μισέλ ζήτησε ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ να λαμβάνει υπόψη τους στόχους της διεύρυνσης και να εξετάσει η ΕΕ την προσαρμογή του θεσμικού της πλαισίου σε ευρύτερη μορφή.

Παραμένει ασφαλώς το ακανθώδες ζήτημα του εάν η διεύρυνση θα πρέπει να συνεπάγεται απομάκρυνση από την ομόφωνη λήψη αποφάσεων για ευαίσθητα θέματα και το ζήτημα του βέτο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον Μισέλ, θα μπορούσε να είναι απλώς να πειστούν οι Ευρωπαίοι για το σχέδιο της διεύρυνσης.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε», είπε, ότι «έχουμε τις καρδιές των ανθρώπων μαζί μας».