Skip to main content

Ζελένσκι: Θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία εάν βοηθήσει η Δύση

Ritzau Scanpix/Thomas Traasdahl via REUTERS

Επί του παρόντος δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία βάσει του στρατιωτικού νόμου που είναι σε ισχύ.

Οι εκλογές στην Ουκρανία θα μπορούσαν να διεξαχθούν κανονικά, παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, υποστήριξε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επί του παρόντος δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία βάσει του στρατιωτικού νόμου, ο οποίος είναι σε ισχύ και παρατείνεται κάθε 90 ημέρες.Οι κοινοβουλευτές εκλογές αναμένονταν τον Οκτώβριο.

Η επόμενη ημερομηνία για την λήξη ή ανανέωσή του είναι στις 15 Νοεμβρίου, μετά δηλαδή από την ημερομηνία που αναμένονταν οι κοινοβουλευτές εκλογές αλλά πριν από τις προεδρικές εκλογές που αναμενόταν να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2024.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο 1+1 Channel, ο Ζελένσκι είπε ότι συζήτησε το θέμα των εκλογών με τον Αμερικανό Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν υπό τους όρους ότι οι εταίροι της Ουκρανίας μοιραστούν το κόστος, οι βουλευτές το εγκρίνουν και όλοι οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η ηδιεξαγωγή εκλογών σε καιρό ειρήνης κοστίζει 135 εκατ. δολάρια. «Δεν ξέρω πόσα χρειάζονται σε καιρό πολέμου. Του είπα λοιπόν ότι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παρέχουν οικονομική υποστήριξη…», ανέφερε προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να πάρει χρήματα από αυτά που προβλέπονται για τα όπλα. «Αυτό ορίζει ο νόμος», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι παρατηρητές των εκλογών θα πρέπει να πάνε στα χαρακώματα. «Είπα στον Γκράχαμ: Εσύ κι εγώ πρέπει να στείλουμε παρατηρητές στην πρώτη γραμμή για να έχουμε νόμιμες εκλογές για εμάς και για όλο τον κόσμο».