Skip to main content

ΗΠΑ: Ρατσιστικά τα κίνητρα του δράστη στο μακελειό του Τζάκσονβιλ

Bob Self/USA Today Network via REUTERS

Ο δράστης είχε συντάξει «αρκετά μανιφέστα» εκφράζοντας το μίσος που έτρεφε για τους μαύρους.

Ρατσιστικά ήταν τα κίνητρα του ενόπλου που σκότωσε τρεις αφροαμερικανούς σε κατάστημα του Τζάκσονβιλ και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, όπως ανακοίνωσε ο σερίφης της πόλης Τ.Κ. Γουότερς.

Ο άνδρας, που περιγράφεται ως λευκός και γύρω στην ηλικία των 20, μπήκε σε ένα κατάστημα της Dollar General και άνοιξε πυρ. Ο δράστης, ο οποίος δεν έχει ακόμη κατονομαστεί επίσημα, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και είχε συντάξει «αρκετά μανιφέστα» εκφράζοντας το μίσος που έτρεφε για τους μαύρους.

Νεκροί κατά την επίθεση είναι δύο άνδρες και μια γυναίκα, όπως είπε ο Γουότερς, προσθέτοντας ότι έφερε ένα ελαφρύ ημιαυτόματο τουφέκι και ένα πιστόλι. Πιστεύεται ότι έδρασε μόνος του και φέρεται να ήθελε να αυτοκτονήσει. Έμενε στην κομητεία Κλέι του Τζάκσονβιλ με τους γονείς του και άφησε πολλά μηνύματα για τις προθέσεις του, είπε ο Σερίφ Γουότερς, μεταξύ των οποίων ένα στους γονείς του και ένα άλλο στα ΜΜΕ. Ο σερίφης πρόσθεσε ότι τουλάχιστον ένα από τα όπλα είχε μια σβάστικα.

Το FBI έχει ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση, την οποία αντιμετωπίζει ως έγκλημα μίσους. «Τα εγκλήματα που υποκινούνται από φυλετικό μίσος αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για το FBI», τόνισε από την πλευρά της η ειδική πράκτορας Σέρι Ονκς, εξηγώντας πως έχουν σκοπό να απειλήσουν και να εκφοβίσουν μια ολόκληρη κοινότητα».