Skip to main content

Η πρώτη φορά που ο Πριγκόζιν «πέθανε» σε αεροπορικό δυστύχημα ήταν το… 2019

REUTERS/Anton Vaganov

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πριγκόζιν πιστεύεται ότι πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν θεωρείται νεκρός μετά από αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε την Τετάρτη στη Ρωσία.

Ο Πριγκόζιν είχε δηλωθεί στην λίστα επιβατών, ωστόσο, ο πλάγιος τρόπος με τον οποίο η Μόσχα επιβεβαίωσε τον θάνατό του δεν πείθει κάποιους ότι όντως είναι νεκρός. Ακόμα και η αναφορά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον ηγέτη της Wagner θεωρήθηκε κάπως ασαφής, αν και χρησιμοποίησε παρελθόντα χρόνο στις αναφορές του για το πρόσωπο του Πριγκόζιν.

Στο μεταξύ, ρωσικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η σορός του Πριγκόζιν αναγνωρίστηκε από ανώτερο διοικητή της Wagner, ο οποίος εντόπισε το κομμένο δάχτυλό του στο αριστερό χέρι, τραυματισμό που υπέστη όταν ήταν στη φυλακή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πριγκόζιν, ο οποίος είχε επιχειρήσει εξέγερση κατά του Πούτιν πριν από δύο μήνες, πιστεύεται ότι πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Readovka, επικαλούμενο πηγές που σχετίζονται με την Wagner, είχε υποστηρίξει τον Οκτώβριο του 2019 ότι ο Πριγκόζιν πέθανε μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Δύο μέρες μετά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti  ανέφερε ότι δεν ήταν νεκρός, αλλά απλώς απασχολημένος. Είχε μάλιστα εκπλαγεί από το ρεπορτάζ. Το πρακτορείο σημείωσε μάλιστα ότι αρκετά μέσα ενημέρωσης και bloggers είχαν μεταφέρει την είδηση.

Αν και οι δύο περιπτώσεις έχουν κάποια ομοιότητα, σήμερα φαίνεται να υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία που να υποστηρίζουν τον θάνατό του, σε σύγκριση με το 2019. Πρώτα από όλα, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Μόσχας ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροσκάφος. Επίσης, κανάλι στο Telegram που σχετίζεται με την μισθοφορική ομάδα ανακοίνωσε τον θάνατό του. Και φυσικά οι αναφορές ότι η σορός του φέρεται να ταυτοποιήθηκε στο νεκροτομείο.

Ας μην παραβλέπουμε και την χρονική συγκυρία καθώς έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από την εξέγερση του Πριγκόζιν που αποτέλεσε την σοβαρότερη απειλή ασφαλείας στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, απειλώντας το καθεστώς και την εικόνα του δυνατού ηγέτη που επιθυμεί να έχει ο Πουτιν. Η σύμπτωση αυτή «βαραίνει» πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι με τη συμφωνία για την εξορία του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία μετά την ανταρσία θεωρήθηκε από πολλούς ότι έπεσε «στα μαλακά».

Παρόλα αυτά αρκετοί εξακολουθούν να δυσπιστούν, περιμένοντας περισσότερα στοιχεία. Άλλωστε ο Πριγκόζιν είναι γνωστός «έμπορος» της παραπληροφόρησης κι έχει χρηματοδοτήσει ένα «εργοστάσιο τρολ» που κατηγορείται για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Τα πλέον πιθανά σενάρια έτσι είναι τρία:

  1. Είναι νεκρός επειδή το διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
  2. Είναι νεκρός επειδή το διέταξε κάποιος άλλος.
  3. Ο Πριγκόζιν προσποιήθηκε τον θάνατό του.

Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους- Θα γίνει εξέταση DNA

Οι ρωσικές ανακριτικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέσυραν τις σορούς των δέκα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του αεροσκάφους καθώς και τους καταγραφείς πτήσης.

«Οι σοροί 10 θυμάτων ανασύρθηκαν από το σημείο συντριβής του αεροσκάφους. Διεξάγεται μοριακός γενετικός έλεγχος για να εξακριβωθούν οι ταυτότητές τους. Ερευνητές έχουν στα χέρια τους τους καταγραφείς πτήσης και βρίσκεται σε εξέλιξη λεπτομερής εξέταση της σκηνής», τόνισε η ρωσική ερευνητική επιτροπή με ανάρτηση στο Telegram.

Σύμφωνα με τους Ρώσους ερευνητές, θα πραγματοποιηθεί εξέταση DNA για να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους.

Η ιατροδικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ κατασχέθηκαν και άλλα βασικά έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία, στο πλαίσιο της έρευνας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

naftemporiki.gr