Skip to main content

Πούτιν: Επιβεβαίωσε τον θάνατο του Πριγκόζιν;

REUTERS/Stringer

Χρησιμοποίησε παρελθόντα χρόνο αλλά δεν επιβεβαίωσε άμεσα τον θάνατό του, παρατηρεί το BBC.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έσπασε επιτέλους τη σιωπή του για το αεροπορικό δυστύχημα που θεωρείται ότι σκότωσε τον επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν και εννέα άλλα άτομα που επέβαιναν στο μοιραίο τζετ.

Αν και απέτισε φόρο τιμής στον Πριγκόζιν, κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώνοντας τον θάνατό του, στην πραγματικότητα απέφυγε να επιβεβαιώσει άμεσα τον χαμό του.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν δήλωσε ότι υπήρξαν θάνατοι, λέγοντας ότι «θα ήθελε πάνω απ’ όλα να εκφράσει τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων εκείνων που πέθαναν».

Λέγοντας όμως στη συνέχεια ότι «οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν» ότι βρίσκονταν στο αεροπλάνο μέλη της Wagner, υποδηλώνει πως δεν είναι είναι απολύτως σαφές εάν τα μέλη της μισθοφορικής οργάνωσης ήταν όντως μεταξύ των νεκρών, σχολιάζει το BBC.

Και παρόλο που χαρακτήρισε τον Πριγκόζιν ως «ταλαντούχο επιχειρηματία» με «περίπλοκη μοίρα», σε κανένα σημείο ο Πούτιν δεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο ιδρυτής της Wagner είναι μεταξύ των νεκρών. Βέβαια όταν μιλούσε για τον 62χρονο Πριγκόζιν χρησιμοποιούσε τον παρελθόντα χρόνο.

Ενώ το αεροπλάνο που συνετρίβη συνδέεται με τον Πριγκόζιν – και οι πληροφορίες που δόθηκαν από τις ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι αυτός και το δεξί του χέρι Ντμίτρι Ούτκιν ήταν μεταξύ των επτά μελών της Wagner που σκοτώθηκαν – το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς, καταλήγει το βρετανικό μέσο.