Skip to main content

Κίεβο: Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιτυχημένη απόβαση στην Κριμαία

Ukrainian Main Directorate of Intelligence/Handout via REUTERS

Με αφορμή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν για λίγο στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας, σε μια κοινή επιχείρηση με την συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, ανακοίνωσε το Κίεβο.

Η «ειδική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίστηκε, έλαβε χώρα την ώρα που η Ουκρανία γιορτάζει τα 32 χρόνια από την ανεξαρτησία της. Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία μεταξύ των Ουκρανών από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου. Είναι πλέον η τρίτη πιο σημαντική γιορτή της χώρας, πίσω από το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, οκτώ χρόνια προτού εισβάλει τελικά στη χώρα.

Όλοι οι στόχοι της «ειδικής επιχείρησης» επιτεύχθηκαν χωρίς απώλειες, ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι οι «ειδικές μονάδες αποβιβάστηκαν στην ακτή με σκάφη» πριν εμπλακούν σε μάχη με τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια μάχης στην Ολένιβκα και τη Μάγιακ, στη δυτική Κριμαία, «ο εχθρός υπέστη απώλειες».

«Επίσης, η ουκρανική σημαία κυμάτισε ξανά στην ουκρανική Κριμαία», ανέφερε, δημοσιεύοντας σχετικό βίντεο στο οποίο εικονίζεται ένας στρατιώτης να υψώνει την ουκρανική σημαία. Στο βίντεο ακούγονται πυροβολισμοί.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις αναφορές.