Skip to main content

Ισπανία: Στις 27 Σεπτεμβρίου η ψηφοφορία για τη νέα κυβέρνηση

REUTERS/Violeta Santos Moura

Πήρε διερευνητική εντολή ο Φεϊχόο.

Ο Ισπανός συντηρητικός ηγέτης Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο θα βρεθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας στις 27 Σεπτεμβρίου για να προσπαθήσει να γίνει πρωθυπουργός, έχοντας λίγο περισσότερο από ένα μήνα για να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη, ενώ ακόμη και το ίδιο του το κόμμα θεωρεί ότι οι πιθανότητές του είναι ελάχιστες.

Η πρόεδρος της Κάτω Βουλής Φρανθίνα Αρμενγκόλ δήλωσε την Τετάρτη ότι η συζήτηση για την ανάληψη των καθηκόντων του θα ξεκινήσει στις 26 Σεπτεμβρίου και θα κορυφωθεί με την ψηφοφορία την επόμενη ημέρα.

Ο Φεϊχόο, του οποίου το Λαϊκό Κόμμα (PP) έλαβε τις περισσότερες έδρες αλλά απέτυχε να κερδίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές της 23ης Ιουλίου ορίστηκε από τον βασιλιά Φελίπε την Τρίτη για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ένας υποψήφιος για την πρωθυπουργία πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη συνέλευση των 350 μελών σε μια πρώτη ψηφοφορία ή μια απλή πλειοψηφία με περισσότερα ναι από τα όχι σε μια δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί εντός δύο ημερών από την πρώτη.

Η ακροδεξιά ομάδα Vox και δύο περιφερειακά κόμματα δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον Φεϊχόο, δίνοντάς του 172 βουλευτές, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να πείσει μια σειρά από τοπικιστικές – αυτονομιστικές ομάδες να τον υποστηρίξουν ή να απέχουν στη δεύτερη ψηφοφορία για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το να κερδίσει τους αυτονομιστές και να κρατήσει το Vox στο πλευρό του είναι μια δύσκολη εξισορρόπηση για τον ηγέτη του Partido Popular, καθώς η ακροδεξιά ομάδα είναι σθεναρός αντίπαλος της αποκέντρωσης του κράτους και της παροχής μεγαλύτερης αυτονομίας στις περιφέρειες.

Εάν ο Φεϊχόο αποτύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο βασιλιάς θα πραγματοποιήσει ξανά έναν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα και όπως γίνεται συνήθως ο δεύτερος των εκλογών γίνεται υποψήφιος και επιδιώκει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Σε αυτήν την περίπτωση εάν ούτε ο Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών, δεν λάβει επαρκή υποστήριξη πριν από τη λήξη της δίμηνης περιόδου, στις 27 Νοεμβρίου τα δύο νομοθετικά σώματα πρέπει να διαλυθούν και να προκηρυχθούν νέες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία μετά τα Χριστούγεννα, την 14η Ιανουαρίου 2024.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Πρώτη νίκη Σάντσεθ- Εξελέγη πρόεδρος της Βουλής η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος