Skip to main content

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για παραδόσεις F-16 στην Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία

REUTERS/Ann Wang

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε επιστολή του προς τους ομολόγους του από τις δύο χώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Ουάσιγκτον θα επισπεύσει την έγκριση των αιτημάτων παράδοσης των F-16, σημειώνεται στην επιστολή. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εγκρίνουν τη μεταφορά των στρατιωτικών αεροσκαφών από τους συμμάχους τους στην Ουκρανία.

«Γράφω για να εκφράσω την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών τόσο για τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία όσο και για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από ειδικευμένους εκπαιδευτές F-16», ανέφερε ο Μπλίνκεν. «Παραμένει κρίσιμο η Ουκρανία να είναι σε θέση να αμυνθεί έναντι της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας και της παραβίασης της κυριαρχίας της».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε προγράμματα εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους σε F-16 τον Μάιο. Εκτός από τη Δανία, εκπαιδευτικό κέντρο πρόκειται να δημιουργηθεί επίσης στη Ρουμανία. Η Ρωσία απάντησε υποστηρίζοντας ότι η παράδοση των F-16 στην Ουκρανία αποτελεί «κολοσσιαίο κίνδυνο» για τα δυτικά έθνη.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων έχει ανατεθεί σε ένα συνασπισμό 11 χωρών. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Δανίας, Τρολς Λουντ Πούλσεν, δήλωσε τον Ιούλιο ότι ελπίζει να δει «αποτελέσματα» από την εκπαίδευση στις αρχές του 2024.

Η έγκριση των ΗΠΑ έρχεται μια ημέρα αφότου η Ουκρανία δήλωσε ότι με βάση τα τρέχοντα χρονοδιαγράμματα, δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα μαχητικά αεροσκάφη μέχρι το φθινόπωρο ή το χειμώνα.