Skip to main content

Ουκρανία: Τα F-16 αργούν και το Κίεβο «τρέχει» την παραγωγή drones

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS/Jana Rodenbusch

Η Ουκρανία ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις στη Δύση για την προμήθεια F-16

Η Ουκρανία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 εντός του 2023, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας Γιούρι Ιχνάτ στην ουκρανική τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης, τη στιγμή που το Κίεβο εντείνει την παραγωγή drones, τα οποία εκτιμάται ότι έχουν κρίσιμη σημασία στην άμυνα της χώρας.

«Είναι ήδη προφανές ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατά τη διάρκεια αυτού του φθινοπώρου και του χειμώνα», φέρεται να είπε ο Γιούρι Ιχνάτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Ουκρανία ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις στη Δύση για την προμήθεια F-16. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άναψε τον Μάιο «πράσινο φως» για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, ωστόσο δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την παράδοση του αεροσκάφους.

Χθες, Τετάρτη, πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προανήγγειλε πως θα ενταθεί σε «σημαντικό» βαθμό η παραγωγή drones.

«Είναι τα μάτια, η προστασία στην πρώτη γραμμή (…) Είναι εγγύηση πως δεν χρειάζονται να πληρώνουν με τη ζωή τους άνθρωποι» όταν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μηχανές, είπε πρόεδρος της Ουκρανίας.

Αναφέρθηκε επίσης στις παραδόσεις τέτοιων συστημάτων από τους συμμάχους της χώρας του στη Δύση. «Σε κάθε μάχιμη μονάδα οι πολεμιστές ζητάνε πάνω απ’ όλα drones, [μέσα] ηλεκτρονικού πολέμου και [συστήματα] αντιαεροπορικής άμυνας» είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στις επισκέψεις του σε ουκρανικά στρατεύματα στα μέτωπα τις τελευταίες ημέρες.

Οι ουκρανικές επιθέσεις με UAVs-καμικάζι στη Ρωσία ή ουκρανικά εδάφη που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ουκρανικά USVs έπληξαν ρωσικό αποβατικό σκάφος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ρωσικό δεξαμενόπλοιο φορτωμένο πετρέλαιο, προκαλώντας και στις δύο περιπτώσεις σοβαρές υλικές ζημιές.