Skip to main content

Πολωνία: Σχέδια να μετακινηθούν έως 10.000 στρατιώτες στα σύνορα με Λευκορωσία

«Περίπου 10.000 στρατιώτες θα πάνε στα σύνορα, από τους οποίους 4.000 θα ενισχύσουν άμεσα τη Συνοριακή Φρουρά» δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας

Την ανάπτυξη έως και 10.000 επιπλέον στρατιωτών στα σύνορα με τη Λευκορωσία σχεδιάζει η Πολωνία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μάριους Μπλάστσακ.

«Περίπου 10.000 στρατιώτες θα πάνε στα σύνορα, από τους οποίους 4.000 θα ενισχύσουν άμεσα τη Συνοριακή Φρουρά και 6.000 θα είναι σε εφεδρεία», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ματσιέι Βάσικ είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, πως η Πολωνία θα στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της πολωνικής Συνοριακής Φρουράς Τόμας Πράγκα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως 19.000 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν φέτος παράνομα τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, από 16.000 πέρυσι.

«Διάδρομος Σουβάλκι»: Η λωρίδα γης που κρατά το ΝΑΤΟ σε επαγρύπνηση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ένταξη μεταξύ Βαρσοβίας και Μινσκ έχει κλιμακωθεί, με αιχμή την παρουσία μισθοφόρων της ρωσικής οργάνωσης Wagner στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία – και σύνορα της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Τις προηγούμενες ημέρες, η Βαρσοβία κατήγγειλε ότι ελικόπτερα του Μινσκ παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.