Skip to main content

«Διάδρομος Σουβάλκι»: Η λωρίδα γης που κρατά το ΝΑΤΟ σε επαγρύπνηση

Οι πολωνικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι μαχητές της Wagner πλησιάζουν επικίνδυνα κοντά στα όρια του «Διάδρομου Σουβάλκι»

Μια στενή λωρίδα γης, μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων, που χωρίζει τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ από τη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία, και ενώνει την Πολωνία με τη Λιθουανία, κρατά σε επαγρύπνηση το ΝΑΤΟ, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Βαρσοβία και το Μινσκ, με αιχμή την παρουσία μισθοφόρων της ρωσικής οργάνωσης Wagner στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Ο «Διάδρομος Σουβάλκι» είναι μια αραιοκατοικημένη περιοχή που έλαβε το όνομά της από την πολωνική πόλη Σουβάλκι, με τη λωρίδα γης να έχει αποκτήσει μεγάλη στρατηγική και στρατιωτική σημασία από τότε που η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ.

Οι πολωνικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι μαχητές της Wagner πλησιάζουν επικίνδυνα κοντά στα όρια του «Διάδρομου Σουβάλκι» και φοβούνται υβριδική επίθεση στο έδαφος της Πολωνίας, σύμφωνα με το Euronews.

Η ασφάλεια του διαδρόμου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες, Πέμπτη, οι ηγέτες Πολωνίας και Λιθουανίας.

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι σημείωσε ότι μισθοφόροι της ρωσικής οργάνωσης Wagner μεταφέρονται κοντά στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με στόχο να αποσταθεροποιήσουν τη στρατιωτική συμμαχία.

Από την πλευρά του, ο Λιθουανός πρόεδρος δήλωσε ότι αριθμός των μαχητών Wagner στη Λευκορωσία θα μπορούσε να ξεπερνά τους 4.000 και προανήγγειλε ενίσχυση των δυνάμεων της χώρας του στα σύνορα.

Κλιμακώνεται η ένταση Πολωνίας – Λευκορωσίας, προσπάθεια εμπλοκής του Μινσκ στον πόλεμο βλέπει το Κίεβο

Πολωνία: Συνελήφθη Λευκορώσος για κατασκοπεία

Στο μεταξύ, η Πολωνία έθεσε υπό κράτηση έναν Λευκορώσο, ύποπτο μέλος ρωσικού δικτύου κατασκόπων, ανεβάζοντας σε 16 τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βαρσοβίας και Μινσκ. Τις προηγούμενες ημέρες, η Βαρσοβία κατήγγειλε ότι ελικόπτερα του Μινσκ παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι θέλουν να σύρουν τη Λευκορωσία στον πόλεμο

Την ίδια ώρα, κατηγορίες κατά της Ρωσίας ότι επιχειρεί να παρασύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο εκτόξευσε η Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, η Ρωσία σχεδιάζει επιχείρηση σε διυλιστήριο πετρελαίου της Λευκορωσίας, με στόχο να «χρεώσει» την επίθεση σε Ουκρανούς σαμποτέρ και απώτερο σκοπό τη στρατιωτική εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο.

naftemporiki.gr