Skip to main content

Ιταλία: Η Μελόνι φιλοδοξεί να λύσει ένα ευαίσθητο πολιτικά θέμα, τις άδειες των ταξί

REUTERS/Remo Casilli

Χιλιάδες επισκέπτες στη Ρώμη, στη Φλωρεντία, αντιμετωπίζουν μεγάλες αναμονές στην αναζήτηση ταξί.

Χιλιάδες επισκέπτες στη Ρώμη, τη Φλωρεντία και άλλους δημοφιλείς προορισμούς στην Ιταλία δυσκολεύονται να βρουν ταξί τις τελευταίες εβδομάδες, και αναγκάζονται να περιμένουν για ώρες- και συχνά υπό συνθήκες έντονης ζέστης- σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και κέντρα πόλεων.

Το πρόβλημα αυτό των τουριστών επιχειρεί να λύσει η μεταφασίστρια πρωθυπουργός της χώρας Τζόρτζια Μελόνι.

Μια λύση όμως θα απαιτούσε συμφωνία με τις ισχυρές ενώσεις των οδηγών ταξί για την αναθεώρηση ενός κανόνα του 1992 που διατηρεί τον αριθμό των αδειών σε χαμηλά επίπεδα, προστατεύοντας τα κέρδη τους.

Το λόμπι των ταξί είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο δύσκολο είναι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην Ιταλία, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι το λόμπι έχει τεράστια πολιτική επιρροή σε σύγκριση με το μέγεθός του, και για χρόνια έχει διατηρήσει περιορισμένο τον αριθμό των διαθέσιμων αδειών, την ώρα μάλιστα που δεν υπάρχει διαφάνεια σχετικά με την διαδικασία με την οποία παραχωρούνται.

Ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός, του οποίου τα κόμματα παραδοσιακά προστατεύουν τους οδηγούς ταξί, επεξεργάζεται ένα νέο διάταγμα που θα επιτρέψει στις τοπικές διοικήσεις να αυξήσουν τον αριθμό των αδειών κατά περίπου 20% έως 30%, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το σχέδιο. Τα μέτρα θα μπορούσαν να εγκριθούν το συντομότερο τη Δευτέρα, ωστόσο, δεν είναι απίθανη μια καθυστέρηση δεδομένου ότι το θέμα είναι πολιτικά ευαίσθητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να λύσουν το θέμα αλλά τελικά απέτυχαν να αυξήσουν τον αριθμό των αδειών, μετά από διαμαρτυρίες των οδηγών ταξί.