Skip to main content

Μπορείς να «τρέξεις» προεκλογική καμπάνια από την φυλακή; Οι δύο Αμερικανοί υποψήφιοι που το έκαναν

REUTERS/Sarah Silbiger

Μπορεί ο Τραμπ να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου ενώ έχει στην πλάτη του τέτοιο κατηγορητήριο, ή ακόμα χειρότερα αν έχει καταδικαστεί;

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει μία ακόμη ποινική δίωξη. Αυτή τη φορά οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει σχετίζονται με την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 και τις προσπάθειές του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Σημειώνεται ότι ο 77χρονος Τραμπ είναι το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Επομένως είναι εύλογο το ερώτημα αν μπορεί να είναι υποψήφιος για την θέση του προέδρου ενώ έχει στην πλάτη του τέτοιο κατηγορητήριο, ή ακόμα χειρότερα αν έχει καταδικαστεί.

«Εάν τύχει να είναι στη φυλακή την ώρα των επόμενων προεδρικών εκλογών, το γεγονός ότι είναι στη φυλακή δεν θα τον εμποδίσει να ”τρέξει”» την προεκλογική του καμπάνια, εξηγεί ο Μάικλ Γκέρχαρντ, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Μάλιστα εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα είναι κάτι πρωτάκουστο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρατηρεί το Insider αναφερόμενο σε δύο περιπτώσεις υποψήφιων προέδρων που διεκδίκησαν την εκλογή τους ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση.

Γιουτζήν Ντεμπς

Το 1920, ο σοσιαλιστής Γιουτζήν Ντεμπς έθεσε υποψηφιότητα για το Οβάλ Γραφείο από το Ομοσπονδιακό Σωφρονιστικό Κατάστημα της Ατλάντα, όπου ήταν γνωστός ως «κρατούμενος 9653», σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian. Ο Ντεμπς θεωρείτο ένας «ριζοσπάστης» εκείνη την εποχή, που αποδοκίμαζε τον καπιταλισμό.

Ήταν επίσης κατά της συμμετοχής στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και γι’ αυτό φυλακίστηκε με την κατηγορία της ανταρσίας. Ωστόσο, κέρδισε πολλούς υποστηρικτές κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του.

Είχε επίσης θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος άλλες πέντε φορές με το χρίσμα του Κοινωνικού Κόμματος. Οι ιστορικοί κάνουν λόγο για μια κούρσα περισσότερο συμβολική.

Το βράδυ των εκλογών του 1920, ο Ντεμπς δεν μίλησε στο κοινό και αντ’ αυτού έγραψε μια δήλωση, ανέφερε η Washington Post. «Ευχαριστώ τους καπιταλιστές αφέντες που με έβαλαν εδώ», είχε γράψει, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Ξέρουν πού ανήκω κάτω από το εγκληματικό και διαφθοροποιητικό σύστημά τους. Είναι το μόνο κομπλιμέντο που θα μπορούσαν να μου κάνουν».

Σε εκείνες τις εκλογές κέρδισε περίπου το 3,5% των ψήφων, σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian.

Λίντον ΛαΡούς

Πάνω από 70 χρόνια αργότερα, ένας άλλος καταδικασμένος υποψήφιος έθεσε υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου των ΗΠΑ από τη φυλακή: ο Λίντον ΛαΡούς.

Ο ΛαΡούς είχε εμπειρία στις προεκλογικές εκστρατείες, καθώς «κατέβει» υποψίφιος σε όλες τις εκλογές από το 1976 έως το 2004. Ωστόσο, η εκστρατεία του 1992 από την ομοσπονδιακή φυλακή κέντρισε ιδιαίτερη προσοχή.

Η USA Today ανέφερε το 2019 ότι ενόψει των εκλογών του 1992, ο ΛαΡούς βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα, εκτίοντας ποινή 15 ετών για διάπραξη απάτης μέσω αλληλογραφίας και συνωμοσίας απάτης σε εκστρατεία, η οποία αφορούσε δάνεια 30 εκατ. δολαρίων από υποστηρικτές που οι εισαγγελείς είπαν ότι ο ΛαΡούς  δεν είχε ποτέ προσπάθησε να αποπληρώσει. Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να επιδιώξει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όταν ο Μπιλ Κλίντον κέρδισε τις προκριματικές εκλογές, ο ΛαΡούς άλλαξε στρατόπεδο κάνοντας εκστρατεία για την αναμόρφωση των οικονομικών συστημάτων στον κόσμο.

Τελικά έλαβε πάνω από 26.000 ψήφους στις εκλογές, περίπου το 0,02% της λαϊκής ψήφου.

Πέρα από τις οικονομικές του απόψεις, ο ΛαΡούς ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα υποστηρίζοντας συχνά θεωρίες συνωμοσίας και αποκαλυπτικά οράματα για τον κόσμο. Είχε διάφορες περίεργες απόψεις για την κρίση του AIDS —συμπεριλαμβανομένου ότι διαδόθηκε για πρώτη φορά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο— και πίστευε ότι το Ολοκαύτωμα ήταν «μύθος», σύμφωνα με το Reuters και τη USA Today.

Ενώ τόσο ο Ντεμπς όσο και ο ΛαΡούς δεν τα κατάφεραν στις προεκλογικές εκστρατείες τους, μπόρεσαν να διεκδικήσουν την θέση του προέδρου ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση. Οι υποστηρικτές τους, οι υποψήφιοι σύντροφοί τους και τα κόμματά τους μιλούσαν για τους ίδους, ενισχύοντας τα μηνύματά τους όταν δεν μπορούσαν να το κάνουν οι ίδιοι.

Στην περίπτωση του Τραμπ, η υποστήριξη για το πρόσωπό του εξακολουθεί να αυξάνεται. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να καθορίσει πόσο επιτυχημένη είναι η εκστρατεία του, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ αντιμετωπίζει τις νομικές προκλήσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που ασκούνται κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ, μέσα σε τέσσερις μήνες.  Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το χρονοδιάγραμμα για την δίκη δεν είναι απολύτως σαφές και είναι πιθανό να λάβει χώρα μετά τις εκλογές του 2024.

Αλλά εάν καταδικαστεί, ο Τραμπ «θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες με τους υπόλοιπους κρατούμενους, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει την επικοινωνία και την ικανότητά του να εμφανίζεται σε εκδηλώσεις», εξηγεί στο Insider η Μπάρμπαρα ΜακΚουέιντ, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και πρώην δικηγόρος των ΗΠΑ. «Θα χρειαζόταν να βασιστεί σε τρίτους για να κάνουν εκστρατεία υπέρ του».