Skip to main content

Σκωτία: Παράδοση αλληλογραφίας μέσω drones

Φωτ. Glomex/ Euronews

Η χρήση των drones προβλέπεται αρχικά για περίοδο τριών μηνών, αλλά μπορεί να παραταθεί

Την πρώτη της τακτική υπηρεσία διανομής με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εγκαινίασε η ταχυδρομική υπηρεσία της Βρετανίας Royal Mail στις Ορκάδες, αρχιπέλαγος στη Σκωτία.

Η αλληλογραφία και τα πακέτα θα μεταφέρονται με drones από την Στρόμνες, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του αρχιπελάγους, στα νησιά Γκρέμσι και Χόι, τα οποία βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα.

«Ό,τι μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της καθολικής παροχής υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε ζώνες στις οποίες είναι δύσκολη η πρόσβαση στα νησιά, αξίζει να υποστηριχθεί», σημείωσε σε δήλωσή του ο Άλιστερ Κάρμαϊκλ, βουλευτής Ορκάδων και Σέτλαντ, αρχιπελάγη που βρίσκονται ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σκωτίας.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ο ρόλος της ταχυδρομικής υπηρεσίας είναι ζωτικής σημασίας για να παραμένουν συνδεδεμένα τα νησιά.

Η χρήση των drones προβλέπεται αρχικά για περίοδο τριών μηνών, αλλά μπορεί να παραταθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Royal Mail.

Η εγγύτητα των νησιών μεταξύ τους επιτρέπει την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Τα drones θα επιτρέψουν την αποφυγή απρόβλεπτων παραγόντων, όπως η επαναλαμβανόμενη αναστολή των δρομολογίων των οχηματαγωγών πλοίων -τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποστολή της αλληλογραφίας- λόγω κακοκαιρίας, σύμφωνα με τη Royal Mail, κατά την οποία θα μειωθούν επίσης οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Άλεξ Μπράουν, διευθυντής της εταιρείας-εταίρου στο σχέδιο αυτό, Skyports Drone Service, σημείωσε ότι η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει μια «επανάσταση στις ταχυδρομικές υπηρεσίες» στις απομακρυσμένες περιοχές.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Ζωολογικός κήπος διαψεύδει ότι οι αρκούδες του είναι… άνθρωποι που φορούν στολή