Skip to main content

Ο Τζόνσον δεν δίνει στην έρευνα για την πανδημία τα μηνύματα WhatsApp, γιατί… δεν θυμάται τον κωδικό

EPA/ANDY RAIN

«Δεν θυμάμαι τον κωδικό 100%»

Δεν έχει μόνο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόβλημα με το WhatsApp. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπόρεσε να δώσει στην επίσημη έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου για τον κορωνοϊό βασικά μηνύματα που αντάλλαξε στην εφαρμογλη, επειδή… δεν μπορεί να θυμηθεί τον κωδικό πρόσβασης στο παλιό του iPhone.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θυμάται «100%» τον κωδικό πρόσβασης στην παλιά συσκευή του, την οποία σταμάτησε να χρησιμοποιεί τον Μάιο του 2021. Εκπρόσωπος του Τζόνσον δεν αμφισβήτησε τον απολογισμό της εφημερίδας.

Οι Times ανέφεραν ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η συσκευή θα απενεργοποιηθεί αυτόματα και ενδεχομένως θα διαγράψει το περιεχόμενό της εάν εισαχθεί λάθος κωδικός.

Η έρευνα COVID του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ζητήσει όλα τα WhatsApp και τα ημερολόγια του Τζόνσον εν μέσω πανδημίας. Το υπουργικό συμβούλιο αμφισβήτησε την απαίτηση της έρευνας – ισχυριζόμενο ότι το υλικό ήταν «αναμφισβήτητα άσχετο» – αλλά δεν έγινε δεκτό.

Έτσι η κυβέρνηση έλαβε προθεσμία μέχρι τις 16.00. της περασμένης Δευτέρας για να παραδώσει όλο το υλικό στην έρευνα. Όμως μεγάλο μέρος του υλικού που αφορά τον Τζόνσον βρίσκεται στο παλιό, μη προσβάσιμο προς το παρόν, κινητό του.

Το τηλέφωνο έχει απενεργοποιηθεί και κλειδωθεί με ασφάλεια από τον Μάιο του 2021, αφού το ενημερωτικό δελτίο Popbitch αποκάλυψε ότι ο αριθμός του τηλεφώνου του ήταν δημόσια διαθέσιμος στο διαδίκτυο επί 15 χρόνια. Το τηλέφωνο βρίσκεται τώρα στην κατοχή των δικηγόρων του Τζόνσον, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός έχει ζητήσει από κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες ασφαλείας να βοηθήσουν στην πρόσβαση στο περιεχόμενό του.

Πηγή: Politico