Skip to main content

Ο Λαβρόφ κατηγορεί το ΝΑΤΟ για «μεγαλομανία»

ADI WEDA/Pool via REUTERS

«Η μεγαλομανία εκδηλώνεται σε όλες τις ενέργειες τόσο της ηγεσίας του ΝΑΤΟ, όσο και των χωρών μελών γενικότερα. Αυτό είναι ορατό σε όλους»

Για «μεγαλομανία» κατηγόρησε την ηγεσία και τα μέλη του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την Τζακάρτα της Ινδονησίας , όπου μετέχει στη σύνοδο των χωρών της  Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

«Η μεγαλομανία εκδηλώνεται σε όλες τις ενέργειες τόσο της ηγεσίας του ΝΑΤΟ ,όσο και των χωρών μελών γενικότερα. Αυτό είναι ορατό σε όλους», υποστήριξε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ έχει τη θέση ότι η ασφάλεια στην περιοχή του Ευρω-ατλαντικού και του Ινδο-Ειρηνικού είναι αδιαίρετη. Σχεδιάζει να μεταφέρει τμήματα της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ σε αυτήν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των χωρών που προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία,η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα»

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, το Τόκιο και η Σεούλ «στέλνουν ήδη μηνύματα ότι δεν έχουν αντίθεση στο να φιλοξενήσουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα ή να αποκτήσουν δικά τους» Πρόκειται για «μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη κίνηση», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Πυρηνική απειλή» τα F-16

Ο Λαβρόφ μίλησε επίσης για  το ενδεχόμενο αποστολής αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, αν και η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει το πράσινο φως σε καμία χώρα να τα προμηθεύσει. «Η Ρωσία  δεν μπορεί να αγνοήσει την ικανότητα αυτών των αεροσκαφών να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Καμία διαβεβαίωση δεν θα βοηθήσει εδώ»», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, οι στρατιώτες μας δεν πρόκειται να ερευνήσουν  εάν κάθε συγκεκριμένο αεροσκάφος αυτού του τύπου είναι εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα ή όχι. Θα θεωρήσουμε το ίδιο το γεγονός ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τέτοια συστήματα ως πυρηνική απειλή από τη Δύση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, «κάθε άτομο που έχει έστω και την παραμικρή κατανόηση και μπορεί να διαβάσει το κείμενο της συνόδου στο Βίλνιους, θα μπορέσει να καταλάβει τα πάντα, σχετικά με τη στάση της συμμαχίας απέναντι στην Ουκρανία» εάν διαβάσει το κείμενο του εγγράφου της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. «Η Δύση ενεργεί μόνο με βάση τις ιδέες για το δικό της όφελος και αυτό δεν μπορεί να τη βοηθήσει να συνειδητοποιήσει την εγκληματικότητα ή την παρανομία» των πράξεών της» ,τόνισε ο Λαβρόφ.