Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπάιντεν – Σούνακ συζήτησαν για τα πυρομαχικά διασποράς

Leon Neal/Pool via REUTERS

Ο κ. Σούνακ είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει διεθνή συνθήκη που αποθαρρύνει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποστείλουν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Ο κ. Σούνακ είπε στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει διεθνή συνθήκη που αποθαρρύνει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς και ότι εναπόκειται σε κάθε χώρα να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις για τη χρήση των όπλων αυτών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Βόμβες διασποράς: Τι είναι, γιατί οι ΗΠΑ τις στέλνουν στην Ουκρανία, ποιες οι επιπτώσεις

«Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας με βάση τη συνθήκη, που περιλαμβάνει την αποθάρρυνση της χρήσης τους. Δεν υπάρχει αλλαγή από εμάς επ’ αυτού, προφανώς εναπόκειται σε κάθε χώρα να λάβει μια απόφαση», σημείωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επιθυμεί να εργαστεί με τους συμμάχους για να συζητήσουν την πορεία της Ουκρανίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά ο ακριβής μηχανισμός είναι προς συζήτηση.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν αρμόζει να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Ρωσία, αλλά ο κ. Σούνακ πιστεύει ότι η «δίκαιη θέση» της Ουκρανίας είναι εντός της συμμαχίας.

«Θέλουμε να εργαστούμε με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους για το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η Ουκρανία προς την ένταξη», σημείωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.