Skip to main content

Ολλανδία: Δυνατή η μείωση των πτήσεων στο αεροδρόμιο του Σίπχολ με απόφαση δικαστηρίου

Κατά 440.000 πτήσεις ή 12%

Η ολλανδική κυβέρνηση ενδέχεται να μειώσει τον αριθμό των πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Σίπχολ για την επόμενη σεζόν, αφού κέρδισε μια δικαστική έφεση, σε ένα πιθανό πλήγμα για τους αερομεταφορείς που επιδιώκουν να διατηρήσουν την ελκυστικότητα του κόμβου ως παγκόσμιου προορισμού μετεπιβίβασης.

Ο αριθμός των πτήσεων μπορεί να μειωθεί μεταξύ του τέλους του έτους και του Οκτωβρίου 2024, αποφάσισε την Παρασκευή εφετείο, ανακαλώντας προηγούμενη απόφαση τοπικού δικαστηρίου. Το κράτος έχει περιγράψει σχέδια για την τελική μείωση της ετήσιας πτητικής ικανότητας του αεροδρομίου Schiphol σε 440.000 πτήσεις έως το 2024, που ισοδυναμεί με μείωση 12%.

Η ετυμηγορία αποτελεί απώλεια για τις αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ολλανδικού βραχίονα της Air France-KLM, της Delta Air Lines Inc, της EasyJet plc και της ομάδας πίεσης της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, η οποία έχει χαρακτηρίσει το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ ως το χειρότερο στον κόσμο, εξαιτίας αυτού που θεωρεί ως αποσύνδεση μεταξύ χαμηλών επιδόσεων και υψηλών τελών.

Η απόφαση έρχεται τρεις μήνες αφότου δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ελαχιστοποιήσει τον θόρυβο με τη μείωση του αριθμού των πτήσεων που μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται από το αεροδρόμιο Schiphol δεν ακολούθησαν τις σωστές διαδικασίες.

Η KLM, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της κίνησης στο Σίπχολ, δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη από την απόφαση και ότι θα μελετήσει την απόφαση για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις στον αριθμό των κινήσεων των αεροσκαφών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο ανέφερε ότι τυχόν φόβος των αεροπορικών εταιρειών να υποστούν σοβαρή ζημία ως αποτέλεσμα των προτεινόμενων μέτρων δεν αποτελεί λόγο για να καταλήξει σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Σχεδόν 53 εκατομμύρια επιβάτες πέταξαν πέρυσι μέσω του Schiphol. Έχει τις περισσότερες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις από κάθε άλλο αεροδρόμιο στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αερολιμένων Ευρώπης, ξεπερνώντας την Κωνσταντινούπολη και το Χίθροου του Λονδίνου.

Πηγή: Bloomberg