Skip to main content

Πακιστάν: Νεκρά 8 παιδιά μετά από κατολίσθηση- Τουλάχιστον 50 νεκροί λόγω των πλημμυρών

REUTERS/Akhtar Soomro

Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τις βροχοπτώσεις πιο έντονες και πιο απρόβλεπτες.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έχουν προκαλέσει οι βροχές της εποχής των μουσώνων στο Πακιστάν από τον περασμένο μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι την Παρασκευή.

Οι μουσώνες φέρνουν στη νότια Ασία το 70-80% των ετήσιων βροχοπτώσεων μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Αν και βοηθά τις καλλιέργειες και συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια της φτωχής αυτής περιοχής, όπου ζουν περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, οι μουσώνες προκαλούν κάθε χρόνο πολλές καταστροφές.

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Παντζάμπ, την πιο πυκνοκατοικημένη, και προκλήθηκαν από ηλεκτροπληξία ή καταρρεύσεις κτιρίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Νεκρά 8 παιδιά μετά από κατολίσθηση

Οκτώ παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο βόρειο Πακιστάν, στην επαρχία Χάιμπερ Πακτούνκβα, από κατολίσθηση που σημειώνθηκε ενώ έπαιζαν κρίκετ. Τα παιδιά ήταν όλα ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών.

Σχεδόν 15 παιδιά είχαν στήσει ένα γήπεδο κρίκετ κοντά σε έναν βράχο που κατέρρευσε μετά από βροχή.

Τοπικές ομάδες διάσωσης, στις οποίες αργότερα προσχώρησε ο στρατός του Πακιστάν, ανέσυραν οκτώ πτώματα μετά από πολύωρη προσπάθεια. Ένα από τα παιδιά τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ τα υπόλοιπα είναι σώα.

Οι ασυνήθιστες βροχοπτώσεις την εποχή των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο Πακιστάν την περασμένη σεζόν είχαν προκαλέσει ιστορικές πλημμύρες από τις ορεινές βόρειες οροσειρές έως τις νότιες πεδιάδες, σκοτώνοντας πάνω από 1.700 ανθρώπους, εκτοπίζοντας εκατομμύρια και προκαλώντας ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τις βροχοπτώσεις πιο έντονες και πιο απρόβλεπτες.