Skip to main content

Ανταρσία Wagner: Ο Πριγκόζιν στη Ρωσία- Ο σωσίας του στη Λευκορωσία;

Video Obtained by REUTERS

Αρκετοί αμφισβητούν ότι είχε φύγει εξ' αρχής από τη Ρωσία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν εξορίστηκε στη Λευκορωσία τον Ιούνιο, αφού πρώτα χρησιμοποίησε τους μισθοφόρους της Wagner για να οργανώσει μια ένοπλη ανταρσία κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Μόσχας. Συμφώνησε να λήξει την εξέγερση με τον όρο να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία. Σε αντάλλαγμα το Κρεμλίνο θα έκλεινε την ποινική υπόθεση που είχε ξεκινήσει εναντίον του.

Η εξορία δεν κράτησε για πολύ, καθώς χθες ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν είχε αποχωρήσει από την χώρα του και βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος.

Η υπόθεση Πριγκόζιν εκθέτει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει φυλακίσει ή και σκοτώσει αντιπάλους του για λιγότερο σημαντικούς λόγους από μια ένοπλη εξέγερση.

Στο άκουσμα όμως της είδησης ότι ο ηγέτης της Wagner δεν βρίσκεται στη Λευκορωσία, όπως είχε συμφωνηθεί, αρκετοί αμφισβητούν ακόμη και το γεγονός ότι είχε φύγει εξ’ αρχής από τη Ρωσία.

Ανάμεσα σε αυτούς αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στους New York Times. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Πριγκόζιν στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ από τη Ρωσία, μετά την ανταρσία. Όπως εξήγησε, δεν είναι σαφές εάν ο Πριγκόζιν μετέβη ποτέ στη Λευκορωσία, δεδομένου ότι πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί σωσίες.

Το ίδιο εικάζεται για τον Ρώσο πρόεδρο εδώ και χρόνια. Οι φημολογίες θέλουν ο Πούτιν να χρησιμοποιεί ανθρώπους που του μοιάζουν για λόγους ασφαλείας. Το Κρεμλίνο διαψεύδει σταθερά αυτές τις θεωρίες.