Skip to main content

Λουκασένκο: Ο Πριγκόζιν δεν είναι πια στη Λευκορωσία, επιστρέφει στη Ρωσία

«Από όσο πληροφορούμαι οι μαχητές βρίσκονται στα στρατόπεδά τους. Όσο για τον Πριγκόζιν, είναι στην Αγία Πετρούπολη», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Beita, ότι ο αρχηγός της ομάδας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν βρίσκεται πλέον στη Λευκορωσία αλλά στην Αγία Πετρούπολη.

Ερωτηθείς για το πού βρίσκονται οι Πριγκόζιν και οι μαχητές της Wagner, ο Λουκασένκο ανάντησε: «Αυτή είναι μια ρωσική εταιρεία. Άρα η ερώτηση σαφώς δεν είναι για μένα. Από όσο πληροφορούμαι οι μαχητές βρίσκονται στα στρατόπεδά τους. Όσο για τον Πριγκόζιν, είναι στην Αγία Πετρούπολη. Δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λευκορωσίας».

Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι στη Μόσχα.  «Όσο για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, είναι στην Αγία Πετρούπολη. Πού είναι όμως σήμερα το πρωί; Ίσως πήγε στη Μόσχα το πρωί», είπε.

Ωστόσο, δεν υπάρχει επιβεβαίωση της τοποθεσίας του Πριγκόζιν από ανεξάρτητη πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανταρσία του ο Πριγκόζιν είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Κρεμλίνο, με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, να εγκαταλείψει την εξέγερσή του και να εξοριστεί στη Λευκορωσία. Σε αντάλλαγμα, οι ρωσικές αρχές δεν επιδιώκουν ποινικές διώξεις που σχετίζονται με ενέργειες που αρχικά χαρακτηρίστηκαν ως «προδοσία» από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πάντως ο Λουκασένκο είπε ότι ισχύει η προσφορά της χώρας του να φιλοξενήσει στρατεύματα της Wagner, μια προοπτική που έχει ανησυχήσει τις γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν το βλέπει ως κίνδυνο για τη Λευκορωσία και δεν πιστεύει ότι οι μαχητές του Wagner θα σήκωναν ποτέ τα όπλα τους εναντίον της χώρας του.