Skip to main content

Κρεμλίνο: Πώς σχολιάζει το σκασιαρχείο του Πριγκόζιν

Στη Ρωσία ο ηγέτης της Wagner-«Ο Πούτιν είναι τόσο κακόβουλος και εκδικητικός ώστε να τον εξοντώσει», λέει ο Λουκασένκο.

Αποθρασύνθηκε, στασίασε κάνοντας μία εξέγερση εξπρές, έπεσε στα μαλακά μετά την ανταρσία του καθώς έπρεπε απλώς να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία για να αποσυρθούν οι κατηγορίες των ρωσικών αρχών εναντίον του και πλέον δεν ακολουθεί ούτε την συμφωνία.

Ο λόγος για τον ηγέτη της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος, όπως μάθαμε την Πέμπτη από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, πλέον δεν βρίσκεται στη χώρα του, όπου προβλεπόταν να παραμείνει βάση της συμφωνίας με το Κρεμλίνο, αλλά επέστρεψε στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν πήγε στην Αγία Πετρούπολη, ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να βρίσκεται στη Μόσχα.

Μπορεί να μην φάνηκε σίγουρος για την τοποθεσία του επικεφαλής των μισθοφόρων, ήταν όμως βέβαιος πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα τον «εξοντώσει». «Τι θα του συμβεί στην πορεία; Λοιπόν, στη ζωή μπορούν να συμβούν τα πάντα. Αλλά αν πιστεύετε ότι ο Πούτιν είναι τόσο κακόβουλος και εκδικητικός που θα τον εξοντώσει αύριο. . . Όχι, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά ο Λουκασένκο.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο Λουκασένκο είχε ανακοινώσει ότι ο Πριγκόζιν είχε πετάξει με το ιδιωτικό του τζετ στη Λευκορωσία. Μάλιστα λογαριασμός σε social media που συνδέεται με την Wagner δημοσίευσε φωτογραφίες από σκηνές που κατασκευάζονται στη χώρα για να στεγάσουν τον ίδιο και τα στρατεύματα που αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν.

Βέβαια έκτοτε το αεροπλάνο του Πριγκόζιν έχει πετάξει αρκετές φορές από τη Λευκορωσία προς τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη και πίσω, σύμφωνα με τα στοιχεία του Flightradar24, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν τηρούσε τελικά τη συμφωνία.

Τι λέει όμως για όλα αυτά το Κρεμλίνο; Μετά τις δηλώσεις του Λουκασένκο, επιβεβαίωσε ότι ο Πριγκόζιν αναμενόταν να αναχωρήσει από τη Λευκορωσία.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εάν ο Πριγκόζιν ήταν πράγματι στην Αγία Πετρούπολη, ανέφερε ότι η Μόσχα «δεν παρακολουθεί τις κινήσεις του».  «Δεν έχουμε ούτε την δυνατότητα ούτε την επιθυμία να το κάνουμε», πρόσθεσε.