Skip to main content

Γαλλία: Συγκεντρώσεις στα δημαρχιακά μέγαρα μετά την επίθεση στο Λ’ Άι-λε-Ροζ

REUTERS/Stephanie Lecocq

Το κοινό και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι κάλεσαν σε «κινητοποίηση πολιτών» το μεσημέρι έξω από τα δημαρχεία σε όλη τη Γαλλία μετά τη βίαιη επίθεση στο σπίτι του δημάρχου της L'Haÿ-les-Roses.

Ξεκίνησαν στη Γαλλία συμβολικές συγκεντρώσεις στα δημαρχεία των πόλεων, οι οποίες οργανώθηκαν μετά την επίθεση που είχε στόχο την κατοικία ενός δημάρχου στην περιφέρεια του Παρισιού.

Ένας μεγάλος αριθμός εκλεγμένων εκπροσώπων ήταν παρών στο L’Hay-les-Roses (Λ’ Άι-λε-Ροζ), όπου και διαδηλωτές έστειλαν φλεγόμενο όχημα να εμβολίσει την κατοικία του δημάρχου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί η γυναίκα του και τα παιδιά του να τρομοκρατηθούν.

«Από την Τρίτη, οι νύκτες ήταν δύσκολες για τους κατοίκους (…) Οι βιαιότητες που διαπράχθηκαν είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο δήμαρχος της Ναντέρ, Πατρίκ Ζαρί, απευθυνόμενος σε περίπου 100 συγκεντρωμένους κατοίκους και εργαζόμενους του δημαρχείου.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε σήμερα πως περίπου 3.200 άτομα συνελήφθησαν από τις γαλλικές δυνάμεις της τάξης από την Τρίτη μέχρι και χθες, Κυριακή, σε πέντε διαδοχικές νύχτες ταραχών που πυροδοτήθηκαν από τον φόνο του 17χρονου Ναέλ.

«Το 60%» αυτών των 3.200 ανθρώπων «δεν είχαν κανένα δικαστικό προηγούμενο, δεν είναι γνωστοί στις αστυνομικές υπηρεσίες» και «ουδέποτε είχαν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρενς, στη βορειοανατολική Γαλλία. Μάλιστα όπως αναφέρει και η αστυνομία οι περισσότεροι ήταν ανήλικοι, αρκετοί παιδιά 12-13 ετών χωρίς ποινικό μητρώο.

Ο Νταρμανέν επέμεινε «στην ευθύνη των γονιών, της οικογένειας» στην επίβλεψη αυτών των νέων, «επειδή δεν είναι θέμα της εθνικής αστυνομίας ή της χωροφυλακής ή του δημάρχου ή ακόμη του Κράτους να διευθετήσει το πρόβλημα όταν ένα παιδί 12 ετών βάζει φωτιά σε ένα σχολείο».

Ο υπουργός λέει πως, μετά την περασμένη νύκτα κατά την οποία δεν σημειώθηκε κανένα μείζον επεισόδιο, διαπιστώνει ότι «η τάξη αποκαθίσταται», «χάρη στην αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε».

Όμως «οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουν την έκτακτη κινητοποίησή τους τις επόμενες νύκτες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε εξάλλου πως αποδεσμεύτηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθούν «ήδη από το τέλος του καλοκαιριού» οι «κάμερες βιντεοπροστασίας» που έσπασαν στη διάρκεια των ταραχών. «Τα κρατικά χρήαμτα είναι στη διάθεση των δημάρχων της Γαλλίας», τόνισε.

«Καμιά ανησυχία» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Αν και «ανησυχεί» για τη βία στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, το Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού «δεν προβληματίζεται» για τυχόν επιπτώσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, δήλωσε τη Δευτέρα η ομάδα της δημάρχου Αν Ινταλγκό.

«Το κοινωνικό πλαίσιο είναι αρκετά ανησυχητικό, αλλά απέχουμε ένα χρόνο από τους Αγώνες. Δεν πρέπει να συγχέουμε τις δύο καταστάσεις», δήλωσε ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, πρώτος αντιδήμαρχος (PS), όταν ρωτήθηκε από τον Τύπο στο περιθώριο της παρουσίασης της διαδρομής της Ολυμπιακής δάδας μέσω της πρωτεύουσας στις 14, 15 και 26 Ιουλίου 2024.

Πηγές: Reuters, AFP, Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γαλλία: Ανακρίνεται ο τρίτος επιβάτης του οχήματος που οδηγούσε ο 17χρονος