Skip to main content

Τα σχέδια της Wagner μετά την ανταρσία- Προσωρινά στον «πάγο» η στρατολόγηση μαχητών

REUTERS/Anton Vaganov

Τι αναφέρει ανακοίνωση της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης.

Προσωρινό «πάγο» στη στρατολόγηση μαχητών για έναν μήνα ανακοίνωσε την Κυριακή η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner, μία εβδομάδα μετά την ανταρσία της, υπό την καθοδήγηση του ηγέτη της Γεβγκένι Πριγκόζιν και την εξορία του στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τους όρους που συμφωνήθηκαν με τη μεσολάβηση του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η ανακοίνωση έγινε στο κανάλι που χρησιμοποιεί η Wagner στην εφαρμογή Telegram. «Λόγω της προσωρινής μη συμμετοχής της Wagner στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και της μετεγκατάστασης στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, αναστέλλουμε προσωρινά τις εργασίες των περιφερειακών κέντρων στρατολόγησης για την PMC Wagner για περίοδο ενός μήνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Πριγκόζιν δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από το τέλος της εξέγερσής του, όταν έφυγε από την πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, στη νότια Ρωσία. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει το αφεντικό της Wagner να φεύγει με αυτοκίνητο. Ο Λουκασένκο είπε ότι είχε συνάψει συμφωνία με τον Πριγκόζιν για αποκλιμάκωση, προσφέροντας σε αυτόν και στους μαχητές του «μια απολύτως κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, μετά την ανταρσία, η ομάδα Wagner θα παραδώσει τον βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό της στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η απόπειρα εξέγερσης του Πριγκόζιν ήρθε εν μέσω μιας εντεινόμενης διαμάχης μεταξύ του επικεφαλής της Wagner και της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η προσπάθεια του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού να θέσει υπό τον έλεγχό του αποσπάσματα εθελοντών, και η άρνηση της μισθοφορικής οργάνωσης να υπογράψει σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Πάντως πλέον, σύμφωνα με τον Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, οι μαχητές του Πριγκόζιν δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος σε μάχες στην Ουκρανία χωρίς να υπογράψουν σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση της ομάδας για τον «πάγο» στις στρατολογήσεις έρχεται μετά από αναφορές που κυκλοφόρησαν ότι φαίνεται να στρατολογεί μαχητές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία μετά την ανταρσία.

Όσοι επέλεξαν πάντως να ακολουθήσουν τον Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν σε  μια εγκαταλελειμμένη λευκορωσική στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Ασίποβιτς, περίπου 50 μίλια από το Μινσκ. Δορυφορικές εικόνες που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μεταξύ 15 και 27 Ιουνίου, δείχνουν ότι οι αρχές της Λευκορωσίας πιθανώς κατασκευάζουν ένα νέο στρατόπεδο για τους μαχητές της ομάδας Wagner στη συγκεκριμένη βάση.

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσία: Κλείνουν τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Πριγκόζιν