Skip to main content

Γαλλία: Στο τραπέζι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω των σοβαρών επεισοδίων

STEFANO RELLANDINI/Pool via REUTERS

Αναμένεται συνάντηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν με τον Εμανουέλ Μακρόν

«Όλες οι επιλογές εξετάζονται», συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για την «αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης», δήλωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις.

«Θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνάντηση στις 13.00 (14.00 ώρα Ελλάδος). Αλλά εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες με μία προτεραιότητα, την επαναφορά της δημοκρατικής τάξης σε όλη τη χώρα».

Γαλλία: Συνεχίζεται το πολεμικό κλίμα- 667 συλλήψεις στις διαδηλώσεις

Πάντως η Μπορν αρνούνταν μέχρι την Πέμπτη ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων, ο Μακρόν αποχώρησε από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες χωρίς να δώσει τελική συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα πριν από τη λήξη της Συνόδου και, σε μια σπάνια κίνηση, ακύρωσε την τελική συνέντευξη Τύπου για να επιστρέψει στο Παρίσι για να προεδρεύσει σε μια συνάντηση κρίσης για τις ταραχές στη Γαλλία.

Πάνω από 650 συλλήψεις

Πάνω από 650 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Γαλλία καθώς επεισόδια και ταραχές ξέσπασαν για  τρίτο συνεχόμενο βράδυ την Πέμπτη σε αρκετές πόλεις της χώρας, μετά τον θάνατο εφήβου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού. Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Τουλάχιστον τρεις δήμοι γύρω από το Παρίσι, συμπεριλαμβανομένων των Κλαμάρ, Κομπιέν και Νεϊγί-συρ-Μαρν, επέβαλαν πλήρη ή μερική απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς μια αναφορά της αστυνομίας που διέρρευσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης προέβλεπε «εκτεταμένη βία τις επόμενες νύχτες».

Στη Ναντέρ, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα, έκλεισαν δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία μετά από μια ειρηνική πορεία στην οποία συμμετείχε η  μητέρα του θύματος. Πάνω σε αυτοκίνητο, φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ», ήταν στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από τη Ναντέρ, με τη συμμετοχή περίπου 6.200 ανθρώπων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία. Η πορεία πήγε ως τον τόπο της τραγωδίας, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

«Ανησυχία» Βερολίνου

Η Γερμανία παρακολουθεί «με κάποια ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ με αφορμή τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις μετά τον θάνατο νεαρού από τα πυρά αστυνομικού.

Όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ο Χέμπεστραϊτ επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης της επίσημης επίσκεψης που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Γερμανία από την Κυριακή το βράδυ ως την Τρίτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η γαλλική κυβέρνηση «καταδίκασε ξεκάθαρα» τον θάνατο την Τρίτη του 17χρονου από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου.

Παρατήρησε εξάλλου ότι ο Μακρόν και η κυβέρνησή του προσπαθούν «πολύ ενεργά να ξεπεράσουν» την τρέχουσα κρίση.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Στις φλόγες η Γαλλία, στον Έλτον Τζον ο Μακρόν