Skip to main content

Αυστραλία – Ρωσία: Διπλωματική κρίση με φόντο ένα… νεκρό πόσουμ

Ο Ρώσος πρέσβης Αλεξέι Παβλόφσκι κατηγόρησε έναν διαδηλωτή ότι πέταξε ένα νεκρό πόσουμ πάνω από τον φράκτη της πρεσβείας

Νέες εντάσεις στις σχέσεις ΑυστραλίαςΡωσίας έφερε ένα… νεκρό πόσουμ στον προαύλιο χώρο της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπέρα.

Ο Ρώσος πρέσβης Αλεξέι Παβλόφσκι κατηγόρησε έναν διαδηλωτή ότι πέταξε ένα νεκρό πόσουμ πάνω από τον φράκτη της πρεσβείας, μιλώντας για «θέατρο του παραλόγου» από την πλευρά της Αυστραλίας.

Είχε προηγηθεί διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες, με αφορμή την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας να μπλοκάρει την κατασκευή νέου κτηρίου για την πρεσβεία. Όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, εγείρονται ζητήματα ασφαλείας, εφόσον η ρωσική πρεσβεία στεγαστεί κοντά στο κοινοβούλιο της χώρας. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε η απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει συνέπειες για τους Αυστραλούς διπλωμάτες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Σχολιάζοντας το περιστατικό με το πόσουμ, ο Ρώσος πρέσβης έκανε λόγο για «χυδαία πράξη χουλιγκανισμού», ενώ καταλόγισε «εκδικητικά κίνητρα» στην Αυστραλία, βάζοντας στο κάδρο και την ανάκληση της άδειας για τη δημιουργία του νέου κτηρίου.

Με πληροφορίες από Guardian