Skip to main content

Ανταρσία Πριγκόζιν: Γιατί μπήκε στη μέση ο Λουκασένκο

REUTERS/Stringer

Σημάδι αδυναμίας του Πούτιν- Πιθανόν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας πήρε... μπόνους.

Το εικοσιτετράωρο χάος που προκάλεσε στη Ρωσία ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner έληξε με την παρέμβαση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχθηκε την πρόταση «να σταματήσει η μετακίνηση των ένοπλων ατόμων της εταιρείας Wagner στο έδαφος της Ρωσίας και να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», έκανε γνωστό το γραφείο του, για να επιβεβαιώσουν αργότερα την είδηση τόσο ο ίδιος ο ηγέτης της Wagner όσο και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ έκανε επίσης γνωστό ότι θα αποσυρθούν οι ποινικές διώξεις κατά του επικεφαλής της Wagner και θα σταλεί στη γειτονική Λευκορωσία.

Αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας στην εκτόνωση της έντασης, o Πεσκόφ σημείωσε ότι ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, έχοντας το «πράσινο φως» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, επειδή γνώριζε προσωπικά τον Πριγκόζιν για περίπου 20 χρόνια.

Παράλληλα, η Λευκορωσία έχει όφελος από την εκτόνωση της έντασης. Ο Λουκασένκο είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν, και εξαρτάται σημαντικά από αυτόν για την διατήρηση της εξουσίας στη χώρα του. Μάλιστα, στην πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία χρησιμοποίησε το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ουκρανικών περιοχών, επιχειρώντας ανεπιτυχώς να καταλάβει το Κίεβο. Οποιεσδήποτε ενδείξεις δείχνουν ότι η εξουσία του Πούτιν εξασθενεί απειλεί το καθεστώς στο Μινσκ.

Νωρίτερα χθες η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε ότι η εξέγερση της Wagner «είναι η καλύτερη ευκαιρία για να διωχθεί ο ρωσικός στρατός από τη Λευκορωσία». «Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία», προειδοποίησε, «η Ρωσία θα μας κάνει ακριβώς αυτό που έκανε στην Ουκρανία».

Πάντως το γεγονός ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση του Λουκασένκο θεωρείται σημάδι αδυναμίας του Πούτιν. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και ο άμεσος ρόλος που διαδραμάτισε στην ανάσχεση της στρατιωτικής προέλασης στη Μόσχα είναι «ταπεινωτική για τον Πούτιν», ο οποίος ενδέχεται να παραχώρησε διάφορα οφέλη στον Λουκασένκο, εκτιμούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Οι σχέσεις και οι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Πριγκόζιν και Λουκασένκο «πιθανότατα υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας έχει απροσδιόριστη επιρροή στον επικεφαλής της Wagner, την οποία μπόρεσε να εκμεταλλευθεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης… Ο Λουκασένκο πιθανότατα θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την αποκλιμάκωση της ένοπλης εξέγερσης για να προωθήσει τους στόχους του, όπως την καθυστέρηση της επισημοποίησης του ενωσιακού κράτους Ρωσίας-Λευκορωσίας ή την αποτροπή του Πούτιν από τη χρήση των λευκορωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία», εκτιμούν οι αναλυτές.