Skip to main content

ΗΠΑ: Ένας χρόνος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για κατάργηση των αμβλώσεων

REUTERS/Elizabeth Frantz

Το θέμα αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο των εκλογικών αναμετρήσεων για το Κογκρέσο και τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ τόσο υπέρ όσο και κατά των αμβλώσεων, έναν χρόνο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade του 1973, που είχε νομιμοποιήσει την διαδικασία σε εθνικό επίπεδο.

Στην Ουάσινγκτον, ομιλητές από εθνικές ομάδες για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Women’s March και NARAL Pro-Choice America, συγκεντρώθηκαν στο Columbus Circle για να γιορτάσουν την ήττα ορισμένων αντιπάλων των αμβλώσεων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο και τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Στην άλλη άκρη της πόλης, στο Μνημείο Λίνκολν, ομάδες κατά των αμβλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Φοιτητών για τη Ζωή στην Αμερική, διοργάνωσαν μια «Εθνική Συγκέντρωση για την Ημέρα Γιορτής της Ζωής». Ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ήταν μεταξύ των ομιλητών.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της 24ης Ιουνίου 2022 επέτρεψε στις πολιτείες των ΗΠΑ να απαγορεύσουν την περίθαλψη για αμβλώσεις για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Οι συντηρητικές πολιτείες έχουν περάσει πληθώρα νομοθετημάτων για να περιορίσουν τη διαδικασία, ενώ άλλες πολιτείες έχουν προχωρήσει στην προστασία της πρόσβασης στις αμβλώσεις.

Σχεδόν ολοκληρωτικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων τέθηκαν σε ισχύ σε 14 πολιτείες τον τελευταίο χρόνο, ακόμη και όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών επιθυμεί τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το θέμα αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο των εκλογικών αναμετρήσεων για το Κογκρέσο και τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, με τους ακτιβιστές και των δύο πλευρών να χρησιμοποιούν την επέτειο για να κινητοποιήσουν τη βάση τους ώστε να εμπλακεί περισσότερο πολιτικά.