Skip to main content

Πλήγμα σε γέφυρα που συνδέει τη Χερσώνα με την Κριμαία- Η Μόσχα «δείχνει» τους πυραύλους Storm Shadow

REUTERS/Sofiia Gatilova

Η γέφυρα που χτυπήθηκε, σύμφωνα με αναφορές, είναι η Chonhar.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πυραυλικό πλήγμα σε γέφυρα που συνδέει την περιφέρεια της Χερσώνας με την Κριμαία, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν διοριστεί από τη Ρωσία και στις δύο περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Από τους διακηρυγμένους στόχους της Ουκρανίας, στην προσπάθειά της να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας, είναι η ανακατάληψη της χερσονήσου. Επιπλέον, στόχος της ουκρανικής αντεπίθεσης που είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα θεωρείται η λεγόμενη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία, με σκοπό να απομονωθούν εκεί τα ρωσικά στρατεύματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γέφυρα που χτυπήθηκε αυτή τη φορά είναι η Chonhar, η οποία διασχίζει το στενό μεταξύ της Κριμαίας και της κατεχόμενης Χερσώνας.

Η γέφυρα είναι πιθανό να είχε δεχθεί επίθεση από πυραύλους Storm Shadow, ανέφερε ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο. Όπως είπε, ο δρόμος έχει υποστεί ζημιά, αλλά η κίνηση εξετράπη σε διαφορετική διαδρομή. Σημείωσε επίσης ότι δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία έχει προμηθευθεί τους πυραύλους Storm Shadow, που είναι πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, από τη Βρετανία. Έχουν βεληνεκές «πάνω από 250 χιλιόμετρα», σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, την ευρωπαϊκή MBDA. Φτάνουν δηλαδή πολύ πιο μακριά από τα αμερικανικά συστήματα Himars που έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ουκρανία.

Οι πύραυλοι μικρότερου βεληνεκούς έχουν γίνει λιγότερο αποτελεσματικοί για τις ουκρανικές δυνάμεις καθώς η Ρωσία μετακινεί τα στρατεύματά της και τις εφεδρείες της πιο μακριά από την πρώτη γραμμή. Οι πύραυλοι Storm Shadow επιτρέπουν όμως στην Ουκρανία να πλήξει στόχους που προηγουμένως ήταν εκτός εμβέλειας.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν ανησυχίες από την χρήση των Storm Shadow, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ρωσίας.