Skip to main content

Στη Μόσχα ο Γκρόσι του ΙΑΕΑ την επόμενη εβδομάδα

Επισκέφθηκε και τη Ζαπορίζια

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον διευθυντή της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Ο Γκρόσι βρισκόταν την Πέμπτη στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τους Ρώσους, στη νότια Ουκρανία, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάστασή του, μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα, ο ταμιευτήρας του οποίου τροφοδοτούσε τις δεξαμενές ψύξης του εργοστασίου.

Η επίσκεψη του Ραφαέλ Γκρόσι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, είχε σκοπό κυρίως να προσδιοριστεί αν οι εγκαταστάσεις του τέθηκαν σε κίνδυνο μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, το νερό του οποίου χρησιμοποιείτο για την ψύξη των έξι αντιδραστήρων του.

Ο Γκρόσι είπε πως ο σταθμός διαθέτει «αρκετό νερό». Την Τρίτη, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ είχε εκτιμήσει πως δεν υπάρχει «άμεσος κίνδυνος» για τον σταθμό, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από το 2022.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα μπορούσε «θεωρητικά» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειλούνταν η εδαφική της ακεραιότητα ή ύπαρξη της, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνει.

«Τα πυρηνικά όπλα κατασκευάσθηκαν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια μας με την ευρύτερη έννοια του όρου και την ύπαρξη του ρωσικού κράτους, αλλά εμείς… δεν έχουμε τέτοια ανάγκη (να τα χρησιμοποιήσουμε)», δήλωσε ο Πούτιν, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ