Skip to main content

Βρετανία: Νέο επεισόδιο στη βεντέτα Σούνακ – Τζόνσον

Συνεχίζεται ένα άτυπο beef μεταξύ των δύο

Μπορεί κάποτε να ήταν το δεξί του χέρι, αλλά η βεντέτα Σούνακ – Τζόνσον όλο και φουντώνει. Σε ένα τελευταίο επεισόδιο ο τωρινός πρωθυπουργός της Βρετανίας, κατηγόρησε τον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο ότι του ζήτησε να «παρακάμψει» μια επιτροπή που ελέγχει την απονομή τίτλων τιμής και ευγενείας. στη Βουλή των Λόρδων.

Η Επιτροπή Διορισμών της Βουλής των Λόρδων (HOLAC) επιβεβαίωσε ότι απέρριψε οκτώ από τις υποψηφιότητες του πρώην πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι ο κ. Τζόνσον τού ζήτησε να παρακάμψει τις συστάσεις τους ή «να δώσει υποσχέσεις στους ανθρώπους».

Αλλά είπε ότι αρνήθηκε, προσθέτοντας ότι ήταν «κάτι που δεν ήμουν διατεθειμένος να κάνω».

«Δεν ήμουν διατεθειμένος να το κάνω αυτό, δεν το θεωρούσα σωστό. Και αν αυτό δεν αρέσει στον κόσμο, τότε δυστυχώς», δήλωσε σε συνέδριο τεχνολογίας στο Λονδίνο.

Η παρέμβαση σηματοδοτεί ένα νέο σημείο σε έναν κλιμακούμενο πόλεμο λέξεων σχετικά με τον αμφιλεγόμενο κατάλογο τιμητικών διακρίσεων παραίτησης του κ. Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε την Παρασκευή μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για το Partygate. Η εν λόγω έκθεση της επιτροπής απορρήτου υπό την ηγεσία βουλευτών εξέταζε κατά πόσον παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με τα πάρτι που έσπασαν το λουκέτο στην Downing Street.

Αυτό έγινε λίγες ώρες αφότου η Downing Street δημοσίευσε τον τιμητικό κατάλογο της παραίτησής του χωρίς τα ονόματα βασικών υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένων των Ναντίν Ντόρις, Σερ Άλοκ Σάρμα και Νάιτζελ Άνταμς.

Και οι τρεις ανέμεναν να διοριστούν στη Βουλή των Λόρδων. Ανταγωνιστικοί ισχυρισμοί έχουν τώρα εμφανιστεί σχετικά με το πώς και γιατί αφαιρέθηκαν τα ονόματα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του Σουνάκ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο πρωθυπουργός είχε υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με τον Τζόνσον για την εκκαθάριση των προτεινόμενων διορισμών του.

Και πρόσθεσε για τον Τζόνσον: «Είναι αρμοδιότητα των πρώην πρωθυπουργών να εξηγήσουν το σκεπτικό τους για τον διορισμό ατόμων και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει».

Πρώην σύμμαχοι, Τζόνσον και Σούνακ έχουν πλέον αντιπαλότητα. Να υπενθυμίσουμε απλώς ότι η παραίτηση Σούνακ το καλοκαίρι 2022 από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σήμανε την αρχή του τέλους της πρωθυπουργίας Τζόνσον, ενώ ξεκίνησε η έρευνα για τα ανεκδιήγητα κορονο-πάρτι.

Η διαμάχη για τη λίστα των τιμητών παραίτησης του Τζόνσον έρχεται καθώς οι βουλευτές της επιτροπής προνομίων της Βουλής των Κοινοτήτων ετοιμάζονται να υπογράψουν μια έκθεση που αναμένεται να είναι καταδικαστική για τη συμπεριφορά του Τζόνσον.

Η επιτροπή ερευνά κατά πόσον ο Τζόνσον παραπλάνησε τη Βουλή των Κοινοτήτων όταν απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τα πάρτι παραβίασης των κανόνων lockdown που έλαβαν χώρα στην κυβέρνηση στο αποκορύφωμα της πανδημίας.