Skip to main content

Mπ. Τζόνσον: Παραιτήθηκε από βουλευτής, λόγω της έκθεσης για το Partygate

Σε στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή τον Μάρτιο, ο Τζόνσον παραδέχθηκε ότι παραπλάνησε το Κοινοβούλιο, αλλά αρνήθηκε ότι το έκανε σκόπιμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από βουλευτής καθώς παρέλαβε την έκθεση για το Partygate, όπως μεταδίδει το BBC.

Η εν λόγω έκθεση της επιτροπής απορρήτου υπό την ηγεσία βουλευτών εξέταζε κατά πόσον παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με τα πάρτι που έσπασαν το λουκέτο στην Downing Street.

Ο Τζόνσον κατηγόρησε την έρευνα των Κοινοτήτων ότι προσπάθησε να τον «διώξει». Σε δήλωσή του ανέφερε: «Ακόμα δεν έχουν προσκομίσει ούτε ένα ίχνος απόδειξης ότι εν γνώσει μου ή απερίσκεπτα παραπλάνησα τα κοινά». Σε στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή τον Μάρτιο, ο Τζόνσον παραδέχθηκε ότι παραπλάνησε το Κοινοβούλιο, αλλά αρνήθηκε ότι το έκανε σκόπιμα.

Παραδέχτηκε ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν ήταν «τέλεια» στις συγκεντρώσεις στην Downing Street κατά τη διάρκεια του κλειδώματος του Covid. Είπε όμως ότι επρόκειτο για «απαραίτητες» εκδηλώσεις εργασίας, οι οποίες, όπως υποστήριξε, επιτρέπονταν.

Επέμεινε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές -όπως τις αντιλαμβανόταν- ακολουθούνταν πάντοτε.

Στη δήλωσή του που εκδόθηκε μετά την αποχώρησή του το βράδυ της Παρασκευής, ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Δεν είπα ψέματα και πιστεύω ότι κατά βάθος η επιτροπή το γνωρίζει».

Σε δήλωσή του ανέφερε: «Είναι πολύ λυπηρό που εγκαταλείπω το Κοινοβούλιο – τουλάχιστον προς το παρόν – αλλά πάνω απ’ όλα είμαι μπερδεμένος και συγκλονισμένος που μπορώ να εξαναγκαστώ να αποχωρήσω, αντιδημοκρατικά, από μια επιτροπή που προεδρεύεται και διοικείται, από την [βουλευτή των Εργατικών] Harriet Harman, με τέτοια κατάφωρη προκατάληψη».