Skip to main content

Ανατίναξη φράγματος: 5 νεκροί, 13 αγνοούμενοι σύμφωνα με το Κίεβο

Kherson Regional State Administration/Handout via REUTERS

Οι συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον είναι καταστροφικές

Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 13 αγνοούνται έπειτα από την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου.

Οι συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον είναι καταστροφικές μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα, αλλά δεν θα αλλάξει σημαντικά την έκβαση του πολέμου, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα, εκτιμά πάντως ο Νίκλας Μασούρ, καθηγητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο ETH στη Ζυρίχη.

Τα σενάρια για την ανατίναξη του φράγματος είναι τρία, όπως τα συνόψισε ο Δημοσθένης Δημόπουλος, Διεθνολόγος – Γεωπολιτικός Αναλυτής, μιλώντας την Πέμπτη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής: είτε το έκαναν οι Ρώσοι, είτε οι Ουκρανοί, και υπάρχει η περίπτωση της εγκληματικής αμέλειας από τη Ρωσία. Ωστόσο, «δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να βγάλουμε συμπεράσματα», όπως τόνισε.

Πάντως η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πίσω από την κατάρρευση του φράγματος βρίσκεται η Ρωσία. Επικαλείται υποκλοπή τηλεφωνικής κλήσης που αποδεικνύει ότι μια ρωσική «ομάδα δολιοφθοράς» ανατίναξε το φράγμα.