Skip to main content

Η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία

REUTERS/Vladyslav Smilianets

Ο ποταμός Δνείπερος δεν είναι σημαντικός επιθετικός άξονας για τους Ουκρανούς, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Νίκλας Μασούρ.

Οι συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον είναι καταστροφικές μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, στον Δνείπερο, αλλά δεν θα αλλάξει σημαντικά την έκβαση του πολέμου, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα, εκτιμά ο Νίκλας Μασούρ, καθηγητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο ETH στη Ζυρίχη.

Ο στρατιωτικός αναλυτής υποστηρίζει ότι ο ποταμός Δνείπερος δεν είναι σημαντικός επιθετικός άξονας για τους Ουκρανούς και η καταστροφή του φράγματος θα έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο στη στρατιωτική πορεία του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

«Είναι μάλλον απίθανο η Ουκρανία να σκόπευε να διασχίσει τον Δνείπερο, γιατί μια τέτοια επιχείρηση θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους, εναντίον προετοιμασμένων ρωσικών δυνάμεων, είπε ο Μασούρ. «Έτσι, από μια στενότερη στρατιωτική έννοια, δεν είναι προφανές πώς η παραβίαση του φράγματος θα μπορούσε να ωθήσει τον πόλεμο προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, βραχυπρόθεσμα» τόνισε και πρόσθεσε: «Τα σημεία εστίασης της ουκρανικής αντεπίθεσης υποτίθεται ότι είναι από τα βόρεια στη Ζαπορίζια και στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Οι επιθετικές προσπάθειες έχουν πρόσφατα μετατοπιστεί».

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο ETH στη Ζυρίχη, «η έκρηξη του φράγματος δεν θα πρέπει να έχει προκαλέσει μεγάλο σοκ στην ουκρανική ηγεσία», είπε ο Μασούρ. Υπήρχαν εικασίες για αρκετούς μήνες για την επιλογή των ρωσικών στρατευμάτων να ανατινάξουν το φράγμα. «Θα ήταν περίεργο αν αυτό δεν ήταν μέρος των υπολογισμών, ενόψει της αντεπίθεσης».

Επειδή οι ουκρανικές αντεπιθέσεις σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη στον νότιο τομέα θα ήταν αρχικά πιο δύσκολες λόγω των πλημμυρών, η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποσύρει τα στρατεύματα και να τα μεταφέρει σε άλλα κρίσιμα μέτωπα, είπε ο Μασούρ.

Το ίδιο όμως ισχύει κατ’ αρχήν και για την Ουκρανία, εάν είχε διατηρήσει δυνάμεις σε εφεδρεία προκειμένου να εκμεταλλευτεί φάσεις ρωσικής αδυναμίας για επιθέσεις από τη δυτική όχθη, για παράδειγμα  στη Ζαπορίζια. Δεν είναι επίσης σαφές πόσος ρωσικός εξοπλισμός θα χαθεί στην κάτω ανατολική πλευρά του Δνείπερου λόγω των πλημμυρών.

Ο καθηγητής Μασούρ είπε ότι για την Ουκρανία, «η κατανάλωση πυρομαχικών και υλικών αυξάνεται σημαντικά στις επιθετικές επιχειρήσεις.Το ερώτημα είναι: Πόσο είναι διατεθειμένη η ουκρανική ηγεσία να επενδύσει στην αντεπίθεση και πόσο θέλει να κρατήσει, εάν ο πόλεμος διαρκέσει περισσότερο», είπε ο Μασούρ.

Διαβάστε ακόμα:

Κίεβο: Έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα Καχόβκα