Skip to main content

«Πλήρους κλίμακας» αντεπίθεση των Ουκρανών στην Ζαπορίζια

REUTERS/Stringer

Ρωσικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη επίθεσή τους για να ανακαταλάβουν τα κατεχόμενα εδάφη- «Θα το καταλάβουν όλοι» όταν ξεκινήσει, απαντάει το Κίεβο.

Η κατάρρευση του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, στην περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, αλλάζει σημαντικά τη γεωγραφία και την τοπογραφία του τομέα της πρώτης γραμμής στην περιοχή. Αναμένεται επομένως να επηρεάσει τις συγκρούσεις και την ουκρανική αντεπίθεση, που αν και φαίνεται να έχει ξεκινήσει, η ουκρανική πλευρά δεν το επιβεβαιώνει.

Πάντως, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους και ρωσικές πηγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η αντεπίθεση των Ουκρανών για να ανακαταλάβουν τα κατεχόμενα εδάφη έχει ξεκινήσει από την περιοχή της Ζαπορίζια. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για χερσαίες επιθέσεις στα διοικητικά σύνορα μεταξύ των περιφερειών Ντονέτσκ και Ζαπορίζια στις 7 Ιουνίου, και αψιμαχίες στα δυτικά της περιφέρειας:

  • Ο ανταποκριτής του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού Rossiya 24, Αντρέι Ρουντένκο , μετέδωσε την είδηση ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με άρματα μάχης προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίθεση απωθήθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα και η Ουκρανία έχει «πολλά σοβαρά τραυματισμένα στρατεύματα που στο πεδίο της μάχης».
  • Αντίστοιχα, ο αξιωματούχος της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία διοίκησης της εν μέρει κατεχόμενης περιφέρειας, Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, εκτίμησε ότι «υπήρξε μια προσπάθεια πλήρους κλίμακας επίθεσης για τρεις ημέρες, ακόμη και τέσσερις» στην περιοχή της Ζαπορίζια.  Υποστήριξε επίσης ότι τη νύχτα της Τετάρτης οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα χρησιμοποίησαν τα συστήματα HIMARS για να πλήξουν την πόλη Τοκμάκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.
  • Επιπλέον, ρωσικές πηγές στο Telegram σημείωσαν ότι παρατηρήθηκε ενίσχυση στις θέσεις πυρός και επίθεσης στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, με ουκρανικά τανκς να επιτίθενται στις θέσεις της Μόσχας και αναφορές για συνεχείς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον λογαριασμό Twitter του War Translated.
  • Όπως το έθεσε ένας άλλος στρατιωτικός μπλόγκερ: «Μπορούμε ήδη να μιλάμε για την έναρξη της επίθεσης που έχει ανακοινώσει η Ουκρανία εδώ και τόσο καιρό».
  • Η ρωσική μονάδα Storm Z δήλωσε στο Tass ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν στο χωριό Λόμπκοβε με τουλάχιστον 20 στρατιωτικά, αλλά «ανασύρθηκαν» και υπέστησαν απώλειες.

Από την πλευρά του Κιέβου όμως δεν επιβεβαιώνεται η είδηση για την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης. Την Τετάρτη, ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσι Ντανίλοβ, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι ξεκίνησε η αντεπίθεση «δεν είναι αλήθεια».

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως είπε, έχουν μπερδέψει τις επιτυχίες της Ουκρανίας σε ορισμένες περιοχές της πρώτης γραμμής με την έναρξη της μεγάλης επιχείρησης αντεπίθεσης και ότι όταν η Ουκρανία ξεκινήσει να πιέζει «θα το καταλάβουν όλοι».

Πάντως οι αναλυτές φαίνεται να συμμερίζονται την εκτίμηση ότι η αντεπίθεση ξεκινάει. Όπως εκτίμησε ο απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας Μικ Ράιαν, οι ουκρανικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται γύρω από το Μπαχμούτ και στη νότια Ουκρανία «φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι πιθανότατα έχει φτάσει η ώρα για την ουκρανική επίθεση του 2023».

Αντίστοιχα, μιλώντας στο Newsweek ο συνεργάτης του Atlantic Council και πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Άντρι Ζαγκορόντνιουκ, είπε ότι οι πρώτες ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο Μπαχμούτ, στην περιφέρεια του Ντοτέτσκ, που ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό. Αν η Ουκρανία περικυκλώσει την πόλη του Ντοτέτσκ θα «στερήσει από τους Ρώσους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα όποια οφέλη από την κατάληψη του εδάφους και θα προετοιμαστούν για να την ανακαταλάβουν τελικά».