Skip to main content

Πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ: Ποιον θέλουν «κάτω», ποιον κοντά και ποιον σε απόσταση ασφαλείας

Πόσο έχει αλλάξει η στάση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης έναντι των τριών αυτών μεγάλων δυνάμεων σε σχέση με το 2021. Τι προσδοκούν, τι φοβούνται. Σε ποιες χώρες βλέπουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Τα επόμενα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα αντιμετωπίσει δύσκολες στρατηγικές αποφάσεις: εάν θα στηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον γεωπολιτικό τους ανταγωνισμό με την Κίνα, αν θα τιμωρήσει την Κίνα για πιθανή υποστήριξη στη Ρωσία, αν θα ξαναχτίσει τις σχέσεις με τη Μόσχα μετά τον πόλεμο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ουσιαστικά στους Ευρωπαίους ότι ζουν σε έναν κόσμο, στον οποίο η συνεργασία δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη. Εξακολουθούν να την επιθυμούν, αλλά θέλουν προσαρμογή της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής στα νέα δεδομένα, που απαιτούν περισσότερη αυτονομία. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (European Council on Foreign Relations – ECFR), στην οποία συμμετείχαν πολίτες από 11 κράτη – μέλη: Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία.

Στόχος της έρευνας ήταν να γίνει κατανοητό πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι τη θέση τους στον κόσμο και τις σχέσεις τους με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι παραμένουν εν πολλοίς ενωμένοι έναντι της Ρωσίας. Συνολικά το ποσοστό εκείνων που την βλέπουν ως «αντίπαλο» έχει διπλασιαστεί από την προ εισβολής στην Ουκρανία εποχή – αν και η κοινή γνώμη σε Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ιταλία διαφοροποιείται αισθητά σε σχέση με τις άλλες χώρες. Θα ήθελαν δε στην πλειονότητά τους να μείνουν ουδέτεροι σε μία πιθανή σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας, αν και αναγνωρίζουν κινδύνους από την οικονομική παρουσία της δεύτερης στην ήπειρο. Εάν μάλιστα το Πεκίνο αποφάσιζε να παραδώσει όπλα στη Ρωσία, αυτό θα ήταν μια κόκκινη γραμμή για μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Ας δούμε όμως την εικόνα πιο αναλυτικά:

Ο ρωσικός ρεβιζιονισμός, ο αυξανόμενος κίνδυνος στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού πρώτα από την πανδημία του Covid-19 και στη συνέχεια από την πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, έθεσαν υπό αμφισβήτηση αυτή τη συνεργατική νοοτροπία των Ευρωπαίων. Ως απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επισπεύσει τα σχέδιά τους να ενισχύσουν τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφωνία ως προς την ουσία και τον σκοπό αυτού του ρόλου. Για παράδειγμα, θα πρέπει η ΕΕ να επιδιώξει να γίνει ένας αυτόνομος «τρίτος πόλος» δίπλα στις ΗΠΑ και την Κίνα ή να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας; Πρέπει να βρει τον δικό της τρόπο να αντιμετωπίζει την Κίνα, ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, ή θα πρέπει να επιδιώξει μια κοινή διατλαντική κινεζική πολιτική; Πρέπει να στοχεύει στο να διακόψει όλους τους δεσμούς με τη Ρωσία στο μέλλον ή θα πρέπει να προβλέψει κάποια μορφή συνεργασίας μετά τον πόλεμο;

Η στρατηγική κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές κάθε Ευρωπαίου πολίτη – είτε μέσω της έκθεσής του σε απειλές για την ασφάλεια, είτε μέσω των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού είτε της αστάθειας της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Οι Καθώς οι ηγέτες αναπροσαρμόζουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, δεν χρειάζεται μόνο να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ τους – πρέπει επίσης να οικοδομήσουν μια δημόσια συναίνεση γύρω από την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Διαφορετικά, είναι πιθανό να υπάρξει αυξανόμενη δυσπιστία προς τις ελίτ και την ΕΕ και ένας πολιτικός σεισμός στις Ευρωεκλογές του 2024 και στις εθνικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση του ECFR διεξήχθη τον Απρίλιο και έθεσε ουσιαστικά όλα τα παραπάνω ερωτήματα και διλήμματα.

Πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι τη Ρωσία

Με εξαίρεση την ουγγρική ηγεσία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν σθεναρά ενωμένες στην υποστήριξή τους στην Ουκρανία και στην αντίθεσή τους στη Ρωσία. Ως προς αυτό, η προσέγγισή τους ήταν συνήθως συγχρονισμένη με την εγχώρια κοινή γνώμη. Στις περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η μεγάλη πλειονότητα συμφωνεί ότι η Ρωσία είναι «αντίπαλος» της χώρας τους και της Ευρώπης. Οι πληθυσμοί της Πολωνίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας είναι τα κύρια «γεράκια» από αυτή την άποψη.

Κατά μέσο όρο, το ποσοστό των ερωτηθέντων που βλέπουν τη Ρωσία ως «αντίπαλο» της Ευρώπης έχει αυξηθεί από περίπου το ένα τρίτο προ πολέμου σε σχεδόν τα δύο τρίτα μετά τον πόλεμο. Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα, στην οποία η πλειονότητα της κοινής γνώμης συνεχίζει να βλέπει τη Ρωσία ως «σύμμαχο, που μοιράζεται τις αξίες μας» (18%) ή «αναγκαίο εταίρο (47%)» της Ευρώπης και όπου λίγα έχουν αλλάξει από αυτή την άποψη από το 2021. Στην Ουγγαρία ένα 31% της κοινής γνώμης βλέπει τη Ρωσία ως αναγκαίο σύμμαχο και ένα επιπλέον 8% ως σύμμαχο, με τον οποίο η χώρα μοιράζεται τις ίδιες αξίες. Αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό των Ιταλών (21%) που βλέπουν τη Ρωσία ως αναγκαίο εταίρο, ενώ ένα επιπλέον 20% απαντά «δεν γνωρίζω».

Παρόλα, μαζί με την Ολλανδία, η Ιταλία είναι η χώρα στην οποία οι αντιλήψεις του κοινού για τη Ρωσία έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη αλλαγή τα τελευταία δύο χρόνια. Η Ιταλία έχει επίσης περιορίσει με επιτυχία την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και – σε αντίθεση με την Αυστρία, τη Γερμανία ή την Τσεχία– δεν έχει γίνει μάρτυρας μεγάλων διαδηλώσεων για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε κάθε χώρα της έρευνας το 50% ή περισσότερο θα ήθελε οι χώρες τους να αποκαταστήσουν τουλάχιστον κάποια μορφή σχέσεων με τη Ρωσία, εάν ο πόλεμος τελειώσει με διαπραγματεύσεις και μία ειρηνευτική συμφωνία. Σχεδόν παντού, η επικρατούσα άποψη είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδιώκει περιορισμένη σχέση με τη Ρωσία, για παράδειγμα να εμπορεύεται μόνο σε ορισμένους κλάδους.

«Η Κίνα δεν είναι Ρωσία»

Τον Νοέμβριο του 2022, λίγο αφότου ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε την τρίτη του θητεία ως γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, απέδωσε τα σέβη του στον Κινέζο ηγέτη με κρατική επίσκεψη. Από τότε, διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν φτάσει στο Πεκίνο: από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ έως τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ και την κοινή επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά αυτά τα ταξίδια δεν σηματοδοτούν την ευρωπαϊκή ενότητα για την Κίνα. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την προσέγγιση του Πεκίνου, με τη φον ντερ Λάιεν και τον Μακρόν στα αντίθετα άκρα του φάσματος.

Σε κεντρική ομιλία τον Μάρτιο του 2023, η φον ντερ Λάιεν χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρές λέξεις για να περιγράψει τις στρατηγικές προτεραιότητες της Κίνας. Κατά την άποψή της, το Πεκίνο αγωνίζεται για ασφάλεια και έλεγχο αντί για μεταρρυθμίσεις και άνοιγμα, και στοχεύει να αλλάξει συστημικά τη διεθνή τάξη πραγμάτων, καθιστώντας την Κίνα λιγότερο εξαρτημένη από τον κόσμο και τον κόσμο περισσότερο από την Κίνα. Προώθησε τη στρατηγική της «απο-ρισκοποίησης», πίεσε για μια νέα συναίνεση στην Ευρώπη σχετικά με τη σημασία της επανεξέτασης της σχέσης της με την Κίνα. Από την πλευρά του, ο Μακρόν έδωσε έναν πολύ πιο συμφιλιωτικό τόνο στο Πεκίνο. Mίλησε για αναβίωση της στρατηγικής και παγκόσμιας εταιρικής σχέσης με την Κίνα και σκόπιμα απέφυγε επικριτικά σχόλια για το θέμα της Ταϊβάν.

Όπως και ο Σολτς πριν από αυτόν, ο Μακρόν συνοδευόταν από μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία, η οποία συνήψε πολυάριθμες συμφωνίες στην Κίνα. Το μήνυμα του Μακρόν προς τον Σι ήταν σαφές: Το Παρίσι θέλει στενές οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο, ακόμα κι αν η Κίνα δεν αντιτίθεται δημόσια στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνεχίζει να διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Στην πραγματικότητα, ο Μακρόν έχει προτείνει συχνά ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με την Κίνα για να λύσει το πρόβλημα της Ρωσίας.

Τώρα, η επικρατούσα άποψη στα περισσότερα κράτη της έρευνας είναι ότι η Κίνα είναι ο «αναγκαίος εταίρος» της χώρας τους και της Ευρώπης. Η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Δανία είναι οι μόνες χώρες όπου η επικρατούσα άποψη είναι να βλέπουν την Κίνα περισσότερο ως «αντίπαλο» παρά ως «σύμμαχο» ή «εταίρο». Αλλά το ίδιο ίσχυε και το 2021.

Η επιστροφή του Αμερικανού συμμάχου

Στη δημοσκόπηση του 2021 η «κληρονομιά» του Τραμπ και οι εικόνες της εισβολής του όχλου στο Καπιτώλιο ήταν ακόμα βαθιά ριζωμένες στο μυαλό του ευρωπαϊκού κοινού. Ενώ η ανάγκη στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ ήταν πανταχού παρούσα στα αποτελέσματα της έρευνάς , κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έβλεπε τις ΗΠΑ ως κατά κύριο λόγο «σύμμαχο» που «συμμερίζεται τα [ευρωπαϊκά] συμφέροντα και αξίες». Η αίσθηση της συμμαχίας ήταν πιο έντονη στην Πολωνία και τη Δανία, αλλά ακόμη και εκεί οι ερωτηθέντες αντιλαμβάνονταν κατά κύριο λόγο τις ΗΠΑ ως «απαραίτητο εταίρο». Στη Γερμανία και την Αυστρία, μειονότητες άνω του 20 τοις εκατό είδαν τις ΗΠΑ ως «αντίπαλο» ή «αντίπαλο».

Το 2023 η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Η πλειοψηφία στη Δανία και την Πολωνία λέει ότι θεωρεί τις ΗΠΑ ως «σύμμαχο» της Ευρώπης, κάτι που είναι επίσης εξέχουσα άποψη στην Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Στην Αυστρία και τη Γερμανία, όσοι αντιλαμβάνονται τις ΗΠΑ ως «αντίπαλο» αποτελούν πλέον μόλις το 6%. Μόνο στη Βουλγαρία περισσότερο από το 10 τοις εκατό του πληθυσμού βλέπει τις ΗΠΑ ως εχθρό.