Skip to main content

Φινλανδία: Απελαύνονται εννέα Ρώσοι διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας

Lehtikuva/Jussi Nukari via REUTERS

Περίπου 400 αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δρουν υπό διπλωματική κάλυψη έχουν απελαθεί

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πρόκειται να απελάσει εννέα μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στο Ελσίνκι, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για κατασκοπεία υπέρ του Κρεμλίνου.

«Η Φινλανδία θα απελάσει εννέα άτομα που εργάζονται στην πρεσβεία της Ρωσίας και είναι μέλη του προσωπικού των μυστικών υπηρεσιών», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. «Οι ενέργειές τους παραβιάζουν τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις».

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν πατάξει τους φερόμενους ως Ρώσους κατασκόπους από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.

Περίπου 400 αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δρουν υπό διπλωματική κάλυψη – σχεδόν το μισό του συνολικού αριθμού που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη – έχουν απελαθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών που έχουν μιλήσει στο POLITICO.

Τον Μάρτιο, η Πολωνία δήλωσε ότι διέλυσε ένα ολόκληρο ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας, συλλαμβάνοντας αρκετούς ξένους υπηκόους.